Gymnasium i Aarhus bliver gjort røgfri

Aarhusianerne er de borgere i Region Midtjylland, der ryger mindst, viser en stor national sundhedsprofil, og nu går Viby Gymnasium forrest i kamp mod røgen ved at blive det første røgfri gymnasium i Aarhus

Viby Gymnasium bliver det første gymnasium i Aarhus til at kvitte smøgerne Det blev besluttet på et bestyrelsesmøde 13. marts. Det skriver Aarhus Kommune i en pressemeddelelse.

LÆS OGSÅ: Slut med at købe cigaretter i Magasin

”Vi har gjort det, fordi vi gerne vil passe på hinanden på Viby Gymnasium. Og vi vil gerne bruge pauserne sammen, så vi ikke bliver delt op i rygere og ikke-rygere. Vi vil nu frem mod sommeren i en dialog med personale og elever arbejde på at få skabt nogle alternative aktivitetsmuligheder i pauserne, sådan at det ikke er rygning, der afgør hvem man er sammen med og hvorfor,” siger Lone Sandholdt Jacobsen, der er rektor for Viby Gymnasium, i pressemeddelelsen. 

Rådmanden for Sundhed og Omsorg i Aarhus Kommune Jette Skive er begejstret for Viby Gymnasiums initiativ:

”Det er rigtig godt at uddannelsesstederne nu også er med på idéen. Det er netop i ungdomsårene de fleste grundlægger deres rygelast. Så det er rigtig meget at hente, hvis vi kan få røgfri skoler og ungdomsuddannelser. Generelt vil jeg sige, at det er flot, at vi i Aarhus er kommet ned på 13 %, der ryger, og dermed er den mest røgfri kommune i Region Midtjylland. Vi har gjort en meget bevidst indsats og har mange forskellige former for rygestop-tilbud og kan blandt andet tilbyde gratis nikotinerstatning i forbindelse med behandling,” siger rådmanden i pressemeddelelsen. 

Stadig meget at rette op på

Det er kun 13 procent af beboerne i Aarhus Kommune, der til daglig tænder en smøg eller en pibe tobak. Det er et fald på to procentpoint i forhold til 2013 og på fem procentpoint i forhold til 2010. Det er et af de mange resultater af den landsdækkende undersøgelse, Hvordan Har Du Det 2017, som netop er offentliggjort, og som 8.200 aarhusianere blev bedt om at deltage i.

Hvis det står til rådmanden for Sundhed og Omsorg i Aarhus Kommune, Jette Skive skal det tal endnu længere ned. Hun er medunderskriver på et brev til samtlige skolebestyrelser med opfordring om at lave røgfri skoler og med tilbud om råd og vejledning fra kommunens side, og planlægger en lignende henvendelse til alle ungdomsuddannelser i kommunen.

Det er dog ikke alle resultater i Hvordan Har Du Det-undersøgelsen, der får smilet frem hos rådmanden. Det går ganske vist i den rigtige retning for Aarhus Kommune, når det gælder røg og alkohol, til gengæld er der stadig meget at rette op på i forhold til overvægt, usund kost, motion og mentalt helbred.

Der er stor forskel på aarhusianernes sundhed alt efter hvor de bor. I nogle dele af kommunen lever stort set alle en sund tilværelse, mens det er lige modsat andre steder – det hænger sammen med uddannelse, indtægt og ikke mindst tilknytning til arbejdsmarkedet.

”For at nå dem, der har mest brug for en sundere tilværelse, vil vi i højere grad være til stede med vore tilbud, der hvor de bor. Vi vil i højere grad være opsøgende, og vi vil i højere grad arbejde sammen med frivillige og foreninger. Vi er allerede godt i gang, og i løbet af kort tid udvider vi vore tilbud i Folkesundhed Aarhus med en afdeling i Frydenlund, som jeg forventer mig meget af,” siger rådmand Jette Skive i pressemeddelelsen. 

jwh

Publiceret 15 March 2018 10:30

SENESTE TV