Undersøgelse:

4 af 10 aarhusianske politikere er blevet truet

“Helt og aldeles uacceptabelt,” siger borgmester Jacob Bundsgaard

Man placerer sin bagdel i klaskehøjde, når man går ind i politik. Sådan har det været alle dage. Men rigtig mange politikere må ikke kun nøjes med kritik fra politiske modstandere, men også stå model til chikane eller trusler. Også i Aarhus.

I en spørgeundersøgelse foretaget af Lokalavisen Aarhus svarer 10 ud af 24 af de nuværende byrådspolitikerne (der er 31 i byrådet), at de har følt sig udsat for trusler i forbindelse med politik. Tre svarer, at de ikke ved, om der var tale om trusler.

LÆS OGSÅ: Byrådspolitiker udsat for trusler: Pludselig brændte hans garage ned

Med manglende svar fra syv af byrådets politikere er der en markant usikkerhed i undersøgelsen, men resultatet stemmer meget godt overens med resultatet i en national undersøgelse foretaget af Økonomi- og Indenrigsministeriet i februar.

Den viser også, at fire ud af ti kommunalbestyrelses- og regionsrådsmedlemmer har oplevet chikane, hærværk eller trusler.

Borgmester: Uacceptabelt

Resultatet i Aarhus overrasker ikke borgmester Jacob Bundsgaard (S), der flere gange selv har været udsat for trusler. Men han mener, at tallet er alt for højt.

”Det er selvfølgelig noget, vi skal slå ned på - og tale om, ikke mindst. Det er helt og aldeles uacceptabelt, at folk, der påtager sig en opgave på fællesskabets vegne og går ind i lokalpolitik, ikke kan få lov at passe det uden at skulle udsættes for chikane eller trusler,” siger borgmesteren.

LÆS OGSÅ: Chefredaktørens klumme: Vi skal passe på vores byrådspolitikere

Han tror dog ikke nødvendigvis, at resultatet er et udtryk for fejl i almindelige menneskers moralske kompas.

“Tit er det jo folk, der enten har nogle psykiske problemer eller på anden vis har det dårligt, som griber til den her slags. Det undskylder intet, men i forhold til om det er en samfundsmæssig tendens, skal man have blik for, hvad der skaber den vrede eller magtesløshed, der gør, at man griber til trusler eller chikane.”

“Pas på dine politikere”

Ifølge borgmesteren er tonen blevet skærpet i offentligheden, men i særdeleshed også på de sociale medier.

”Jeg tror, at folk går hårdere til bidet, end man ville gøre, hvis man kunne se, at det faktisk var et menneske af kød og blod, man diskuterede med,” siger han og fortsætter:

“Grundlæggende skal man altid tænke sig om, når man diskuterer med andre. Som politiker skal man også kunne holde til, at der engang imellem ryger en finke af panden, uden at man går i stykker, men vi er jo afhængige af, at der er folk, som har lyst til at varetage offentlige embeder, og derfor skal man også passe godt på sine politikere. Ikke mindst i de tilfælde, hvor man godt kunne tænke sig nogle andre, så skal man jo ikke skræmme folk fra at stille op.“

Kommunernes Landsforening har netop udsendt en vejledning, som indeholder konkrete råd og opfordringer til, hvordan den enkelte politiker kan forebygge og håndtere chikane, trusler, hærværk og vold.

Den er udarbejdet i samarbejde med Indenrigsministeriet og PET.

Publiceret 13 March 2018 11:00

Lokalavisen Aarhus nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Lokalavisen Aarhus
SENESTE TV