Byrådspolitiker udsat for trusler:

Pludselig brændte hans garage ned

Venstre-politiker Peter Sporleder oplevede den grimmeste side af politik, da han stillede op til Aarhus Byråd

I næsten 14 dage måtte Peter Sporleder, hans hustru og deres tre børn leve med en rigtig ubehagelig uvished.

En vinterkold aften 10. december brændte garagen på deres ejendom i Holme fuldstændigt ned.

Branden skabte så voldsom varme, at husets vinduer tættest på flammerne nærmest smeltede, og kun et rustent skrog af den nye Mercedes var tilbage, da flammerne var væk.

Heldigvis kom ingen af familiens medlemmer til skade. De var hjemme, da de skete, men ingen havde nogen idé om, hvordan branden opstod, og sådan lød meldingen til politiet også.

LÆS OGSÅ: Undersøgelse: 4 af 10 aarhusianske politikere er blevet truet

Men da postkassen dagen efter blev åbnet, måtte Peter Sporleder igen tage kontakt til ordensmagten.

”De havde aftenen forinden spurgt, om jeg var blevet udsat for trusler, men det afviste jeg. Da jeg fandt brevet, blev jeg nødt til at ringe og sige, at det var jeg måske nok,” siger den nyvalgte byrådspolitiker for Venstre.

Over grænsen

Brevet var håndskrevet med tilsvininger af den 46-årige politiker og klistret til med billeder fra hans valgmateriale. Og så var det uden frimærke på.

Brevet var det tredje af slagsen på kort tid og en eskalering af en ubehagelig form for chikane, som startede kort før valget i november med en hadefuld Facebook-kommentar til et af hans gamle profilbilleder.

”Jeg tænkte ikke videre over henvendelsen på Facebook, men da jeg fik brev nummer to uden frimærke, blev det utrygt. Der følte jeg, at min grænse blev overtrådt. På det tidspunkt har han to gange været forbi, hvor jeg bor. Han har været i min postkasse. Så kommer det pludselig for tæt på,” siger Peter Sporleder med en ekstra alvorlig mine.

”Der begynder jeg at tænke på, hvad det er, han vil. Og hvor langt han vil gå. Jeg ved jo ikke, om han en aften kan finde på at komme og banke på, og mine børn åbner døren.”

Der var ikke meget tilbage af hverken garage eller Mercedes efter branden. Sådan så det ud dagen efter. Foto: Peter Sporleder

Der var ikke meget tilbage af hverken garage eller Mercedes efter branden. Sådan så det ud dagen efter. Foto: Peter Sporleder

Verbale tæsk

Peter Sporleder nævner det ikke for politiet til at starte med, fordi han anser ikke henvendelserne som trusler.

Det ved han stadigvæk ikke helt, om han gør, for der var aldrig nogen eksplicit trussel om vold. Kun tilsvininger. Og de virkede hverken til at bunde i det politiske eller hans præstegerning, der blandt andet har bragt ham til danske krigszoner som feltpræst.

LÆS OGSÅ: Chefredaktørens klumme: Vi skal passe på vores byrådspolitikere

”Trusler er et voldsomt ord, og det var det måske ikke helt. Han var bare vældigt utilfreds med min person, men jeg lagde ikke så meget i det til at starte med, for man har jo hørt, at man får nogle verbale tæsk, hvis man stiller op i politik,” siger Venstre-manden, der dog alligevel tror, at det hele skyldes hans indtræden i politik.

”Det startede jo op til valget, hvor jeg pludselig blev en offentlig person. Min valgkamp har ikke været ekstrem på nogen måde. Tværtimod. Den handlede om ældrepolitik og sårbar unge. Man skulle ikke tro, at det kunne få nogen op i det røde felt, men det gjorde det åbenbart i hans tilfælde.”

Selvantændelse

Da Peter Sporleder fortalte om forløbet, blev det taget meget alvorligt. Politiet tog straks nogle forholdsregler i forhold til familiens sikkerhed, indsamlede alt bevismateriale, og den aarhusianske mand bag brevene blev let identificeret.

Efter en alvorlig samtale med politiet har Peter Sporleder ikke modtaget yderligere henvendelser fra ham.

Politiet vurderede, at der ikke var grundlag for anholdelse, for det skulle vise sig, at manden slet ikke stod bag branden. Da alle undersøgelser var afsluttet, konkluderede politiets teknikere, at Mercedesen var selvantændt – måske fordi et dyr havde bidt i noget.

Men der gik hele 14 dage, før familien fik vished om brandårsagen.

”Det er rigtig lang tid ikke at vide, om der er en person derude, som vil os det ondt. Vi var ekstremt lettede, men det har stadigvæk gjort noget ved os. Det ligger i baghovedet, og vi har opgraderet vores alarmsystem og fået kameraer sat op, selvom vi altid har været imod den slags,” siger Peter Sporleder.

Trussel mod demokratiet

Derudover har intet dog ændret sig i forhold til hverdagen. Det må det ikke, slår han fast. Men det har fået ham til at gøre sig nogle overvejelser om nutidens politiske miljø.

”Vi får at vide, at den hårde tone er en del af hverdagen, og så indordner vi os og accepterer, at det er blevet et barskt miljø at være politiker i. Men det ved jeg ikke, om vi skal. Alle politikere kan tåle at få lidt øretæver, men der skal være en ordentlighed i det,” fastslår politikeren, som mener, at ansvaret for den negative udvikling ligger hos både politikerne selv, medierne og de sociale medier.

”For langt de fleste politikeres vedkommende gør vi det, fordi vi vil gøre noget bedre. Ikke fordi vi får et lille vederlag eller en gratis p-plads foran rådhuset. Vi bruger ekstremt mange timer på det, og så skal der ikke komme ret mange ubehagelige episoder, før man tænker, at det ikke er det værd.”

”Min oplevelse er en lille sag, som vi ikke skal køre op, men det er jo på en måde en trussel mod demokratiet. Man går ind og piller ved noget helt grundlæggende. Vi er folkevalgte, og det skal alle respektere. Vi kan være uenige, men vi skal bare opføre os ordentligt overfor hinanden.”

Publiceret 13 March 2018 12:00

Lokalavisen Aarhus nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Lokalavisen Aarhus
SENESTE TV