SF vil hylde de psykisk syges fortaler:

"Det fortjener han virkelig"

Forslag om at mindes overlæge Johannes Nielsen med at opkalde vej eller plads efter ham

Johannes Nielsen Allé. Johannes Nielsens Plads.

Står det til SF i Aarhus, skal overlæge Johannes Nielsen, der blev kendt som de psykisk syges fortaler, hædres og mindes ved, at kommunen opkalder en vej eller en plads efter ham.

Partiet har stillet forslaget, der bliver behandlet på byrådsmødet onsdag aften.

Johannes Nielsen døde 29. september 2017 i en alder af 93 år. Bag sig havde han en imponerende karriere og blev en legende i dansk psykiatri.

"Han har gjort en kæmpe forskel og sat varigt aftryk på, hvordan vi tænker psykiatri i dag. Det fortjener at blive hædret og mindet," siger politisk leder for SF og Børn- og Unge-rådmand, Thomas Medom.

LÆS OGSÅ: Trusler, halsgreb, spark og slag: Mand anklaget for at voldtage kæreste flere gange

Johannes Nielsen var overlæge på Psykiatrisk Hospital i Risskov, hvor han var med til at grundlægge Museum Ovartaci og Gallo-aktiviteterne, der bundede i den kongstanke, at psykisk syge kan være med til at gøre en positiv forskel for dem selv og andre.

"Han var på mange måder en helt unik person, der bidrog med et fuldstændigt nyt syn på psykisk sygdom og psykiatri i Danmark og Aarhus. Det her blik på, at mennesker, der er psykisk syge, faktisk ikke bare skal isoleres, men kan arbejde, skabe og være kunstnerisk aktive. Da han fremførte det, var det vanvittigt nyskabende," forklarer Thomas Medom.

Han mener, det er oplagt, at den legendariske overlæge får en vej eller plads opkaldt efter sig. Eksempelvis nybyggeriet i forbindelse med Psykiatrisk Center i Skejby, byggeriet af Museum Ovartaci eller i det nye område i Risskov, der er på vej på hospitalsgrunden.

LÆS OGSÅ: Se illustrationerne: Nye trekantede byggerier i Aarhus Ø på vej

Forslaget falder i rigtig god jord hos overlægens efterladte.

"Det er fortræffeligt. Det fortjener han virkelig. Han har gjort kolossalt meget for psykisk syge. Helt utroligt meget. Det ville han være glad for," siger Johannes Nielsens samlever gennem 25 år, Tine Marie Voldby, der ikke havde hørt om forslaget. 

Står det til SF's politiske leder, så er det ikke sidste gang, der bliver stillet den slags minde-forslag i Aarhus Byråd.

"Jeg synes, vi skal være bedre til at hylde personer, som måske ikke lige har haft med politik eller sport at gøre. Vi synes, det er rigtig vigtigt, at vi bliver bedre til at hylde de, der har gjort en forskel i andre erhverv eller brancher," siger Thomas Medom.

Publiceret 12 March 2018 21:00

Lokalavisen Aarhus nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Lokalavisen Aarhus
SENESTE TV

Kræftramte børn får tur i Djurs Sommerland

Normalt står hverdagen på hvile, lektier og ind i mellem blodprøver og kemo for 13-årige Mikkel G. Nielsen fra Galten. Men i dag får han sammen med andre kræftsyge børn fra Skejby Sygehus og deres familier mulighed for at glemme hverdagen lidt med en tur i Djurs Sommerland.

Det er Lions Club Aarhus Régina og Lions ungdomsklub Leo Club Aarhus Nord, der har arrangeret sommerturen til Djurs Sommerland.

"Jeg har glædet mig til i dag, fordi Lions Club har arrangeret, at vi unge kommer i Djurs Sommerland og hygger os og har det mega sjovt. Sådan nogle arrangementer kommer der tit nogle af for at vi skal glemme vores kemodage og have det sjovt," siger Mikkel G. Nielsen.

Væk fra hverdagen

Mikkel G. Nielsen fik i efteråret konstateret leukæmi. En lidt sjælden form, hvor det er t-cellerne, der ramt.

"De første otte måneder, har været hårde. Der har han fået blok-kure, som er en hård kemokur. Halvdelen af tiden har han været indlagt. Derfor er det rart at han nu er frisk nok til at være med i dag," fortæller Lis-Lotte Nielsen, som er mor til Mikkel.

Derfor er det også en Mikkel G. Nielsen, der har kørestolen med i dag, så han ikke bliver alt for træt. Men en af de vildeste forlystelser var alligevel øverst på dagens to-do liste, og blev som den første krydset af.

"Det er den sjoveste forlystelse der er herude. Det er fedt, det går så hurtigt, især det sving, der kommer i starten," fortæller 13-årige Mikkel G. Nielsen, der førhen har haft sæsonkort til forlystelsesparken.

Giver et afbræk

Det er 17. gang, at Lions Club har arrangeret turen for børnene og deres familier. Lions Club er verdens største private humanitære hjælpeorganisation. Pengene til sommerlandsturen kommer fra klubbernes kontingentkasse og fra aktivitetskassen – altså penge, de har tjent ved eksempelvis kræmmermarkeder, bankospil med mere.

”Formålet med den årlige udflugt er at give de sygdomsramte familier et afbræk fra en hverdag præget af sygdom. I løbet af dagen kan hele familien hygge sig og have det sjovt sammen i forlystelserne – et samvær, som der ikke altid er mulighed for på afdelingen. Samtidig får familierne mulighed for at møde andre familier i lignende situationer, og de får tid til at tale sammen og lære hinanden bedre at kende,” fortæller formand for Lions Club Aarhus Régina, Solvejg Kaae Hansen.