PRÆSTEKLUMME:

Sammenfiltrede høretelefoner og ugler i håret

Af
Af Karen Trolle Viholm

sognepræst Risskov Kirke

Forleden hørte jeg, at man i gennemsnit bruger op til tre dage af sit liv på at filtre sine høretelefoner ud. Tre dage for et sæt høretelefoner.

Hvordan kan det så være, at mine alligevel altid er filtrede. Den ene dag efter den anden forsøger jeg typisk under telefonens ringen febrilsk at nå at sætte propperne i ørene, inden opkaldet dør ud, for blot at erfare, at ledningerne ikke kan strække sig længere, de er helt krøllet ind i hinanden. Hiver, slider og trækker, så sammenfiltringerne bliver til stramme knuder og snoede ledninger – blot for at gøre problemet større næste gang ringetonen kalder.

LÆS OGSÅ: Præsteklumme: Øv dig på at dø

Tre dage i gennemsnit for at filtre et sæt høretelefoner ud – og så er det alligevel det sammenfiltrede, der opleves som virkeligheden. Måske er det bare sådan, det er med høretelefoner – ja, i virkeligheden med det meste her i livet.

Det er filtret. Uglet. Knudret. Og det er på trods af, at vi bruger oceaner af tid på at forsøge at rede uglerne ud. Sortere familiens kalendere ud fra hinanden – også dem, hvor op til flere høretelefoner er sat sammen på kryds og tværs, Outlook, arbejde, familiefødselsdage eller vasketøjet og strømpekurven.

I virkeligheden burde høretelefonerne blot få lov til at være helt sammenfiltrede - som et billede på livet – på hvordan vi hver især er viklet helt ind i hinanden. Forsøger vi at filtre os ud af hinandens vedkendelser og påvirkninger af hinanden, så tror jeg, at livet mister sin helt egentlige essens. Det sammenfiltrede er vores livsvilkår. Det er helt eksistentielt.

Nogle gange tynger det os – dræner os for energi, for det er et stort og til tider tungt ansvar. Andre gange er det dét, der løfter os i glædesbrus til noget nær lykken – til et fantastisk sammensurium af ting, man ikke troede, kunne forenes. Sådan er livet nok bare – som de sammenfiltrede høretelefoner, der ligger dér i tasken eller uglerne, der bliver ved med at opstå i børnenes hår.

Og det vigtigste er måske ikke, om det hele er filtret ud til perfektionen, og at vi har styr på hver vores fortælling, kalender eller vej i virvaret, det vigtigste er, at vi ved, at vi alle er en del af hinandens liv – af hinandens fortællinger. Og det er ofte uglet. Sammenfiltret. Snørklet. Det er livet.

Publiceret 10 March 2018 07:00

Lokalavisen Aarhus nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Lokalavisen Aarhus
SENESTE TV