Beboere klapper af politiet, der dræner Gellerup for knallerter:

Så kan vi gå i fred på stierne

Politiet har beslaglagt 300 køretøjer i den vestlige del af Aarhus i de seneste tre år

Af
Af Jonas Hvid og Esben Larsen Mikkelsen

JP Aarhus

En enkelt fyr på scooter trodser den bidende kolde vind. Han holder pænt sin plads i rækken af biler og enkelte lastbiler, der kører stille og roligt hen ad Edwin Rahrs Vej mellem de to lyskryds foran Bazar Vest.

Da JP Aarhus er i Gellerup denne sidste onsdag eftermiddag i februar er den vildeste trafikforseelse en bilist, som bliver fanget af det røde lys, da den holder i et fodgængerfelt og vil svinge fra basaren og ud på Edwin Rahrs Vej.

Gennem årene har vanvidsbilister ellers ræset hen ad Edwin Rahrs Vej og andre veje i Gellerup-området, ligesom ulovlige scootere og knallerter har skabt rædsel på stisystemerne mellem Gellerupparken og Bispehaven.

LÆS OGSÅ: Aarhus V får ikke fred fra politiet, før folk kører ordentligt

Mange af disse færdselssyndere har gennem de seneste år fået konfiskeret scootere, knallerter og biler. Det er lykkedes Østjyllands Politi at beslaglægge 301 køretøjer i vestbyen i 2015-2017 – 96 i fjor. Beslaglæggelserne er især sket i Gellerup og Toveshøj.

Mere fred på stierne

Det glæder beboerne i området. Dem taler JP Aarhus med et par af i Bazar Vest.

29-årige Ali Ahmed, der bor i Gellerupparken og er tømrer, nikker genkendende til, at politiet har beslaglagt mange biler i området, men vurderer, at bilerne ikke har tilknytning til og bopælsadresse i området.

"Men vi kan mærke på politiets indsats, at de har formået at rydde knallerter af vejen, og det har de gjort en kanonindsats for i samarbejde med både de offentlige myndigheder og pædagoger i klubberne," siger Ali Ahmed, der oplever, at beslaglæggelserne har skabt mere tryghed på stierne.

"Det betyder, at man kan gå frit med sin familie og børn uden at føle sig utryg af knallerternes brummelyd. Når vi går på stierne, kan vi godt mærke, at nu er der fred. Vi forældre kan lidt mere trygt sende børnene ud. De kan færdes meget mere frit, og det giver også en del ro i sindet."

LÆS OGSÅ: Bilist kørte 196 km/t i 110 km/t zone

En 43-årig kvinde, der også bor i Gellerupparken, er ligeledes godt tilfreds med politiets konfiskationer af knallerter.

"Jeg synes, at det er helt i orden," siger kvinden, der ikke ønsker at få sit navn i avisen.

Hun tilføjer, at hun for tre somre siden oplevede grelle forhold:

"Selv når jeg gik med mine børn inde i parken, var jeg bange for, at de blev kørt ned."

Den 43-årige har endnu ikke rigtigt mærket effekten af beslaglæggelserne, da hun henviser til, at det er vinter, og at problemerne med knallertkørerne er mest generende om sommeren.

Formand: En evig kamp

I Brabrand Boligforening, som boligområderne Gelleruparken og Toveshøj hører under, oplever formand Keld Albrechtsen, at politiets indsats har reduceret problemerne med hensynsløs kørsel på veje og stier.

"Det hjælper, og det har dæmpet den hensynsløse kørsel med biler, og det også har dæmpet hensynsløs kørsel på ulovlige knallerter og scootere. Det kan man simpelt hen mærke på intensiteten. Der har været en meget stor utryghed over den hensynsløse kørsel," konstaterer formanden.

Keld Albrechtsen fortæller, at der især på Edwin Rahrs Vej er blevet kørt vildt i bil.

"Her kunne det være noget risikabelt at komme over vejen, fordi der kom biler med en enorm hastighed og kørte tværs igennem krydset, selv om der var rødt. En del af de hensynsløse bilister var fuldstændig ligeglade med, om der var rødt lys."

Scooterne og knallerterne har i høj grad huseret på stisystemerne i trekanten mellem Bispehaven, Gellerupparken og Langkærparken, siger formanden, der ofte selv spadserer på stierne, samt stierne mellem blokkene i Toveshøj og Gellerupparken.

LÆS OGSÅ: Overhalede højre om og kørte galt foran politiet

Ifølge Keld Albrechtsen bliver en del af de ulovlige scootere og knallerter brugt til narkotransporter, og derfor ser han konfiskationerne som en evig kamp for politiet.

"Når de mister deres ulovlige transportmiddel, er det vigtigt for dem at få fat i et nyt, så de kan opretholde forretningen. Det er noget, der kan holdes nede, men så længe narkohandlen er der, vil de hente ulovlige køretøjer, så det kan man desværre ikke nå helt til i bunds i. Men det har hjulpet og begrænset det. Det er helt synligt og mærkbart i området. Politiet skal bare blive ved," lyder det fra Keld Albrechtsen, der mener, at folk i området har bidt mærke i indsatsen og er glade for den.

Målet er 60 om året

Samme oplevelse har politiet, og det har også tænkt sig at fortsætte med at hapse køretøjer, understreger politikommissær Jens Espensen, chef for lokalpolitiet i Aarhus Vest.

"Trafikkulturen herude har været ringe, og det er den til dels også stadigvæk, men den er trods alt blevet langt bedre, det siger folk herude også, når jeg snakker med dem til borgermøder. Og det er jo blandt andet, fordi vi har gjort en del ved det,« siger han.

Jens Espensen oplyser, at politiet ved fem færdselsindsatser i år i Aarhus V har foretaget 164 sigtelser af trafikanter, især bilister, der har overtrådt færdselsloven. Bl.a. folk, der kører for stærkt eller kører bil, selvom de ikke har et kørekort eller har fået det frakendt.

LÆS OGSÅ: Aarhus V får ikke fred fra politiet, før folk kører ordentligt

Målet er at beslaglægge 60 køretøjer om året. Det er mere end lykkedes ved lokalpolitiets egne tiltag, men især den fælles indsats med politiets færdselsafdeling tilskriver Jens Espensen en stor del af æren herfor.

"Vi går målrettet efter dem, vi kender, og det er også derfor, at vi gør det sammen med færdselsafdelingen. De er kanongode til færdsel, mens vores folk i vest er kanongode til at genkende gengangerne, der kører uden kørekort og definitivt ikke gider at overholde færdselsloven. På den måde får vi fat i de rigtige," lyder det fra chefen for lokalpolitiet.

Lignende toner lyder fra politikommissær Amrik Chadha, leder i færdselssektionen hos Østjyllands Politi.

"Der er mange, der forsøger at løbe fra os, men når de ser, at vi har en kollega med fra Aarhus Vest, opgiver de fleste at løbe."

Resultatet kommer til sommer

I Gellerupparken hilser afdelingsformand Youssef Abdul Kader politiets beslaglæggelser velkommen.

"Det er godt nok, for vejene er for små til, at man kører så stærkt. Jeg håber, at det vil betyde, at man ved, at hvis man kører ulovligt, kan man miste sin bil og scooter. Det er et positivt," siger formanden, der fortæller, at bestyrelsen mange gange har klaget sin nød til politiet over, at der bliver kørt for stærkt i området.

Ligesom den har foreslået, at der bliver sat blomsterkasser eller lignende på fortove for at forhindre farlige situationer, hvor folk på scootere og knallerter kører derind for at undgå bomme og andre forhindringer på stierne.

Trods beslaglæggelserne oplevede formanden problemer med knallertkørsel i sommer. Han understreger, at det især er på den årstid, at den vilde kørsel foregår, og kan derfor ikke her og nu umiddelbart vurdere effekten af beslaglæggelserne. Youssef Abdul Kader konstaterer dog:

"Det bliver bedre og bedre. Vi håber, at vi, når sommeren kommer, kan se resultatet af politiets indsats."

 

BESLAGLÆGGELSER

Her må politiet snuppe køretøjerne:

Ifølge Anklagemyndigheden har politiet en række muligheder for at konfiskere køretøjer – også køretøjer, der ikke kræver kørekort, f.eks. knallerter.

En konfiskation kan bl.a. ske ved grove færdselslovovertrædelser, f.eks. hensynsløs kørsel, eller hvis en person gentagne gange kører uden at have et kørekort. Et køretøj kan også beslaglægges, hvis en person flere gange bliver taget for at køre med frakendelse af kørekortet eller med spiritus i blodet. Hvis der kan måles en promille på to eller derover, kan politiet dog konfiskere et køretøj med det samme.

Færdselspolitiet har i sine biler adgang til rullemåtter, som kan fastslå, hvor hurtigt knallerter kan køre. Politiet har mulighed for at konfiskere en lille knallert, hvis den kan køre 43 km/t. eller mere, og for en stor knallert er grænsen 64 km/t.

De beslaglagte knallerter, scootere og biler bliver solgt på politiets auktioner. Er de stjålne, bliver de tilbageleveret til deres retmæssige ejere, hvis disse kan findes.

Kilde: Østjyllands Politi

Publiceret 06 March 2018 06:00

Lokalavisen Aarhus nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Lokalavisen Aarhus
SENESTE TV