Skal vi – eller skal vi ikke - få vores datter HPV-vaccineret?

Region Midtjylland sender spørgeskema ud til 7.000 mødre

Hvor søger forældre informationer? Og hvilke overvejelser gør de sig i forbindelse med HPV-vaccination af deres døtre? Det søger en ny undersøgelse fra Regionshospitalet Randers at finde svar på blandt mødre i Region Midtjylland.

7.000 mødre i Region Midtjylland modtager i disse dage et spørgeskema om deres valg eller fravalg af HPV-vaccine til deres døtre. Spørgeskemaet sendes ud til kvinder, hvis døtre er født i 2003, oplyser regionen i en pressemeddelelse.

I Danmark tilbydes HPV-vaccinationen til alle 12-årige piger med det formål at beskytte mod udvikling af livmoderhalskræft. De nyeste tal fra Statens Serum Institut viser, at flere piger bliver vaccineret i forhold til det seneste år. Dog er der stadig kun 41 procent af piger født i 2003, som er blevet vaccineret, og der er således lang vej til de 90 procent, som man så i de første år, efter vaccinen blev introduceret i 2009.

LÆS OGSÅ: Aarhus-forskere vil også give HPC-vaccine til drenge

Astrid Baumann, aarhusiansk lægestuderende og leder af projektet, håber, at mange kvinder, der modtager spørgeskemaet om HPV-vaccinen, vil tage sig tid til at udfylde det.

"Uanset hvilken beslutning man har truffet for sin datter, også hvis man endnu ikke har besluttet sig, håber vi, at kvinderne vil udfylde spørgeskemaet. På den måde får vi viden om forældrenes overvejelser, og hvor de henter information. Den viden kan vi bruge til at forbedre og målrette information til forældre, der står overfor at skulle have deres datter HPV-vaccineret," siger Astrid Baumann.

Spørgeskemaerne sendes ud med digital post til 7.000 kvinder i uge 10. Undersøgelsen foregår i et samarbejde mellem Afdeling for Folkeundersøgelser, Regionshospitalet Randers, og Afdeling for Infektionssygedomme, Aarhus Universitetshospital.

 

HPV (livmoderhalskræft)

• Hvert år får 400 danske kvinder livmoderhalskræft, og heraf dør 100 af sygdommen

• HPV (Human PapillomaVirus) skal være til stede for at livmoderhalskræft kan udvikle sig. Derfor tilbydes forebyggende vaccine til alle piger i 12-års alderen.

• HPV-vaccinationen blev indført som en del af børnevaccinationsprogrammet i 2009.
• Blandt piger født i 2003, oplyser Statens Serum Institut, at 41% er færdigvaccinerede på nuværende tidspunkt. Ved start af vaccinationsprogrammet deltog over 90%.
• HPV-vaccination beskytter mod 70-90% af tilfælde af livmoderhalskræft. Da vaccinen ikke beskytter mod alle tilfælde, anbefales det fortsat at deltage i screening for livmoderhalskræft fra man er 23 år gammel.

Kilde: Region Midtjylland

Publiceret 06 March 2018 07:45

Lokalavisen Aarhus nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Lokalavisen Aarhus
SENESTE TV