Borgere kæmper for et medborgerhus i Beder-Malling

Lokale ildsjæle arbejder for at få gjort drømmen om et medborgerhus til virkelighed

Af
Af Martin Jørgensen

Uffe Lentz og Benny Andersen kæmper sammen med andre lokale ildsjæle for et medborgerhus i Beder-Malling. Det har de efterhånden gjort i snart fire år, og ambitionen er at skabe et kraftfelt af nærvær, demokrati, kultur, sport og læring, hvor især det nye bibliotek også kommer til at spille en stor rolle.

LÆS OGSÅ: Medborgerhus på vej

Det, der helt konkret arbejdes for, er, at omdanne Egelund idrætscenter fra idrætsfacilitet til et lokalt Sundheds- og Kulturcenter. De to lokale herrer lægger mange kræfter i det, men det er ikke uden grund.

“Det er vigtigt for os, fordi vi gerne vil styrke lokalområdet. Vi kan godt lide at bo her. Jeg kom inde fra midtbyen, og i en del år gik jeg og kaldte Thunøgade for mit hjem. Men da jeg først faldt til her, fik et netværk og en omgangskreds, så kunne jeg ikke forestille mig noget andet sted at bo,” siger 70-årige Uffe Lentz fra Beder, der nu er pensionist, men førhen har arbejdet som arkitekt.

Moderne fysiske rammer

Vennen Benny Andersen fra Malling er ligeså tidligere arkitekt og også en del af gruppen, der kæmper for et medborgercenter i Beder-Malling.

“Det har været et langt, stædigt træk, og det hele startede i dette hus. Det er en god, gammeldags idrætsfacilitet, som er out dated på forskellige måder. Tanken er, at stedet skal åbnes op, så det ikke bare er et idrætscenter ude på landet. Det skal være med til at køre de to byer endnu mere sammen,” siger Benny Andersen.

De to har i samarbejde med tre andre arbejdet i den daglige ledelse omkring projektet, der undervejs, på forskellige måde, har haft mellem 75-100 personer involveret. I samarbejde med GPPArkitekter er der lavet tegninger over de visioner og tanker, der er blevet gjort om det nye medborgerhus.

LÆS OGSÅ: Ny folkeskov skyder op i Beder-Malling

“Stedet kunne gå hen og være en magnet for hele lokalområdet. Vi kigger på stedet her som værende meget lukket og dystert. Vi vil gerne åbne det mere op, så man kan kigge fra den ene ende til den anden,” siger Uffe Lentz og uddyber:

“Far skal kunne løfte jern, mens mor dyrker yoga, alt i mens børnene er på biblioteket. Vi vil skabe den visuelle kontakt, og lave stedet om, for lige nu er det meget gammeldags.”

Illustrationen viser nogle af de tanker, der er gjort omkring fronten til medburgerhuset i Beder-Malling. Foto: GPPArkitekter

Illustrationen viser nogle af de tanker, der er gjort omkring fronten til medburgerhuset i Beder-Malling. Foto: GPPArkitekter

Mangler seks mio

Men der skal penge til. Lige nu er der blevet afsat fire millioner kroner til projektet, så nu står de og mangler seks millioner.

“Der mangler en del penge, og vi har forsøgt os med forskellige initiativer som eksempelvis borgerbazar, men 25.000 kroner rykker ikke rigtig noget. Vi fortsætter nu med at søge fonde, så vi kan nå vores mål.”

Oprindeligt var det tanken og håbet fra projektgruppen, at der kunne integreres plejeboliger i forbindelse med medborgerhuset, men det forslag er blevet afvist af Sundhed og Omsorg, der meddelte projektgruppen, at de har valgt andre grunde, hvor de vil placere plejeboliger i lokalområdet. Derfor må Uffe Lentz, Benny Andersen og resten af folkene omkring projektet kigge andetsteds, når der skal findes penge til projektet.

Planerne for medborgerhus i punkter

Ambitionen er at forbinde det indre med det ydre og skabe transparens og åbenhed. Egelund ligger op ad en skov, og ifølge folkene bag projektet vil det være oplagt at åbne den gode gamle idrætshal op mod naturen, så brugerne oplever naturen udenfor og inviteres til at bruge den.

Den nuværende mørke kantine skal laves om til et torv, hvor alle inviteres ind for at mødes uden krav til et medlemskab. Stedet har i dag mere end 1.000 kvadratmeter omklædningsrum. 200 af dem skal fjeres, hvilket giver mulighed for at åbne op til den ene idrætshal og skaber et multiareal til ophold og aktivitet.

Biblioteket er tænkt som en integreret del af det fælles rum, hvor tanken er 'er du i Egelund er du i biblioteket'. 

Derudover skal der skabes nye rum til multianvendelse. Møderum, motionsrum og LAN-rum for de unge, så kan få dem ud af de hjemlige huler. En åbning af centeret op mod skoven mod syd giver en naturlig opfordring til at anvende skoven til leg, udfordrende klatreture eller bare ophold og samvær.

Publiceret 01 March 2018 16:00

Lokalavisen Aarhus nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Lokalavisen Aarhus
SENESTE TV