Foto: Lars Aarø, Fokus Foto.

Foto: Lars Aarø, Fokus Foto.

Præsteklumme:

Bud på Gud

Af
Af Morten Skovsted

sognepræst i Hjortshøj

Selvom vi præster bruger ordet ‘Gud' temmelig ofte, var det alligevel lidt af en udfordring, da en ven for nylig bad mig forklare, hvad Gud er - helt enkelt. Det er en svær opgave, for noget af det smukke ved Gud er netop, at han er større end vores forståelse og forklaringer, men her kommer mit forsøg:

Gud er skaber. Jeg ved ikke, hvordan Gud har gjort, men det lader til, at han engang lod ingenting eksplodere og blive til alting. Det må i den grad have været et ‘Big Bang'. Sidenhen lod han jorden udvikle levende væsener gennem milliarder af år. Troen på Gud som skaber fylder mig med undren, ydmyghed og taknemmelighed.

LÆS OGSÅ: Præsteklumme: Hamsterhjulet

Gud er (i) Jesus. Gud er ikke kun noget stort og fjernt, men han har besøgt jorden og gjort sig lillebitte: Først som et barn i en krybbe, senere som et menneske, der prædikede og elskede blandt mennesker, og til sidst som en, der var villig til at gå i døden for sin tro på kærligheden.

Gud er den, der kræver meget af mig, men som tilgiver mig, når jeg fejler.

Gud er ånd, og derfor er han usynligt til stede alle vegne. Guds ånd gør, at jeg kan tro det utrolige, og Guds ånd giver mig mod og styrke, til (nogle gange) at gøre det, jeg skal.

Gud er den, jeg kan rette min tak og min klage til. Han er den, der hører mine bønner. Nogle gange er svaret ‘nej', men han hører mig altid.

Gud er erfaring, og jeg mærker og sanser ham igen og igen: Når jeg ser et nyfødt barn, og ethvert barn, der vokser i størrelse, indsigt og evner... ikke mindst mine egne børn, naturligvis. Jeg ser Gud i plante- og dyrerigets skønhed, mangfoldighed og ukuelighed. Jeg ser og mærker Gud i musikken, og når jeg kan se i min kones øjne, at vi elsker hinanden efter 27 år. Trods alt.

Med alle disse ‘Gud er'-sætninger skulle det gerne være tydeligt, at Gud er mange ting. At der er mange veje og forståelser ind til Gud, men aldrig helt derind. Jeg er med andre ord et lillebitte menneske, der ikke kan vide noget særligt om Gud. Men det er nu ret spændende at prøve alligevel.

Publiceret 24 February 2018 07:00