VIDEO:

Oplev det nye Gellerup: Det er blevet meget mere trygt

På bydelsvandringer kan man se de nye boulevarder, Jyllands største og mest brugte kunstgræsbane og begyndelsen på det nye og bedre liv i det gentænkte Gellerup

Af
Af Bente Tahmasbi Hansen

I takt med at det grønne græs og forårsblomsterne snart pibler frem, bliver også Gellerup et grønnere og mere æstetisk sted at bo. Store gravemaskiner arbejder hver dag med at gøre den såkaldte helhedsplan virkelig. Det kan man opleve på de bydelsvandringer, som gennemføres med lokale guider. Den næste er lørdag 17. februar.

 

LÆS OGSÅ: Kommunalt kontorhus i Gellerup med 1.000 arbejdspladser

Avisen var med en af dem på en frisk gåtur i området. Guiden hedder Chadi Ali Kayed, er palæstinensisk og har boet i området i 32 år. Han fandt tid til at vise sit 'hood' frem, mens han gik og ventede på, at barn nummer seks skulle melde sin ankomst.

Arkitektfirmaet Schmidt, Hammer og Lassen tegner det nye sports- og kulturcampus i hjertet af Gellerup. Her skal alle uanset alder, køn og kulturel baggrund kunne mødes, både beboerne og gæster. Illustration: Aarhus Kommune

Arkitektfirmaet Schmidt, Hammer og Lassen tegner det nye sports- og kulturcampus i hjertet af Gellerup. Her skal alle uanset alder, køn og kulturel baggrund kunne mødes, både beboerne og gæster. Illustration: Aarhus Kommune

Turen begyndte på en af de nye, brede boulevarder, der går lige igennem området og derfor gør det til et naturligt sted for trafikanter at færdes.

“Nu ser jeg folk, som jeg aldrig har set her før. Simpelthen fordi de nye veje gør det muligt at krydse igennem,” siger Chadi Ali Kayed

LÆS OGSÅ: Ingen cykelsti på Gellerups nye hovedstrøg

“De nye busruter og stoppesteder betyder en anden form for trafik og nye mennesker i gaderne.”

Vi fulgte den høje, hærdebrede mand ind mellem gravemaskiner og jordvolde til det, der snart vil udfolde sig som en grøn park.

“Før fulgte jeg altid mine døtre til svømning i Gellerup Badet. Jeg turde ikke lade dem gå alene på den mørke sti. Jeg er ikke bange mere. Nu går de selv,” siger Chadi Ali Kayed.

“Her er blevet åbnet rigtig meget op, så der er ingen gemmesteder. Det er blevet meget mere trygt,” mener familiefaderen.

Han slår ud med armene og fortæller ivrigt, mens han fører os ad en hvid, snoet sti gennem det, der bliver en grøn kile fra Brabrandsøen og til Hasle Bakker. I den etableres to søer til opsamling af regnvand og naturlige dræn, så der bliver styr på vandpytterne. Der bliver også legeplads, klatrebaner og masser af grønne træer. Det skal være klar til brug til sommer.

LÆS OGSÅ: Lokal ildsjæl: Jeg synes, Brabrand er fantastisk

“Det glæder vi os meget til. Det bliver især fedt for børnene at få nogle nye muligheder,” fortsætter han og stopper op ved en stor kunstgræsbane.

“Det er Jyllands største. Og mest brugte. Der er børn og klubber på den i al den tid, de ikke er i skole,” storsmiler familiefaderen, der blandt andet har en pædagoguddannelse.

De nye brede boulevarder gennem Gellerup gør området til et naturligt sted for trafikanter at færdes. Foto: Tahmasbi

De nye brede boulevarder gennem Gellerup gør området til et naturligt sted for trafikanter at færdes. Foto: Tahmasbi

Ved siden af kunstgræsbanen var der før svømmehal og beboerhus. Nu bliver der et sport- og kulturcampus, som vil rumme et verdensbad med badeland og tyrkiske bade, et nyt bibliotek og et bevægelseshus med cirkus, gøglerskole og klatreklub.

LÆS OGSÅ: Nyt Sports- og kulturcampus i Gellerup

Det er tegnet af blandt andre Schmidt Hammer Lassen-arkitekterne og skal udføres i deres sædvanlige høje kvalitet. 

Vores guidede tur bringer os også forbi det nye kollegium og kommunens nye bygning med plads til 1000 medarbejdere fra teknik og miljø, socialforvaltningen og nærpolitiet. I det midlertidige iværksætterhus møder vi en syrisk skrædder, der rykkede ind for nylig, og som er ved at bygge en fin forretning op. 

LÆS OGSÅ: Nyt samlingssted i Gellerup skaber 2-300 arbejdspladser

 

Chadi Ali Kayed står her ved den nederste del af områdets grønne kile, Fossen. I den bliver der et vandløb med regnvand opsamlet fra Blok7. Foto: Tahmasbi

Chadi Ali Kayed står her ved den nederste del af områdets grønne kile, Fossen. I den bliver der et vandløb med regnvand opsamlet fra Blok7. Foto: Tahmasbi

Vi slutter i den nederste del af parken, hvor den hvide sti går over i en række forskudte niveauer ned mod gadeplan.

“Her bliver et vandløb, så stedet hedder Fossen, og den vil være åbningen ind til byparken. Her bliver blomstrende træer, smuk belysning og krydderurter,” siger Chadi Ali Kayed, der efter 32 år som beboer i Gellerup glæder sig til, at det bliver et bedre sted at bo.

 

På skiltet ses den gyldne bue, som bliver indgangen til Gellerup. Den er ved at blive etableret i blokken, som ses bag skiltet. Foto: Tahmasbi

På skiltet ses den gyldne bue, som bliver indgangen til Gellerup. Den er ved at blive etableret i blokken, som ses bag skiltet. Foto: Tahmasbi

Publiceret 15 February 2018 06:00

SENESTE TV

Præsteklumme:

Livstræets krone

præsteklumme En af de meget populære sange ved vores morgensang med eleverne fra Lystrup Skole er 'Livstræets krone'. Den appellerer umiddelbart til børn og unge mennesker. Men den bliver også jævnligt bragt i forslag for eksempel til dåbsgudstjenester og konfirmationer. Det er da også en dejlig, livsbekræftende sang, der sunget første gang ved indvielsen af et stort billedtæppe på Silkeborg Højskole. Tekst og melodi blev skrevet af to lærere på Højskolen, Erik Lindebjerg og Hans Holm. Sangen har et herligt refræn:

Lad dem lege i livstræets krone,

lad dem føle, at livet er stort,

lad dem skue de blå horisonter

og himmelhvælvingens port.

Hvem vil ikke gerne lege i livstræets krone og føle, at livet er stort, når der er så meget andet, der kan trykke mennesker ned og gøre os til slaver af job og tid? Mon ikke alle drømmer om blå horisonter og en strålende lys himmelhvælving? Det poetiske sprog skaber billeder, som vi forbinder os til med følelser og håb.

Og her er det så, at kærligheden kommer ind. Kærligheden til den blå planet, der er vores fælles hjem. Vi må tage ansvaret på os af kærlighed til vore medmennesker rundt om på hele kloden, såvel som til vore egne børn og børnebørn

Men det rationelle sprog taler anderledes realistisk og nøgternt om de kendsgerninger, der ikke er til at komme uden om. Jeg har lige været til et foredrag med meteorologen Mikael Jarnvig om 'Klima og kærlighed', hvor det rationelle sprog især blev taget i brug. De var nemlig mange kolde og alarmerende facts i det foredrag. Men klimaet kan vi ikke alene forholde os til med vores fornuft. De store spørgsmål involverer også vores følelser. Vi må have kærligheden med.

Præsteklumme: At blive set

I sit foredrag refererede Mikael Jarnvig en tale om klimaet, som Barack Obama holdt som USA's præsident i 2015. I sin tale sagde Obama følgende: ”De menneskelige aktiviteter er skyld i store klimaændringer. I de senere år har vi set usædvanligt stærke storme, lange perioder med tørke, kraftige skovbrande og voldsomme oversvømmelser. Indlandsisen smelter så hurtigt, at National Geograhic hele tiden må ændre deres kort. Vi er den første generation til at føle, hvor alvorlige klimaændringerne er – og vi er den sidste generation, der kan nå at gøre noget ved det.”

Det er meget alvorlig tale, som nok kan gøre en og anden desillusioneret. Men det er også en tale, som holder mennesket fast på det ansvar, vi er blevet betroet, som Guds skabninger og forvaltere af klodens vand, luft, jord – ja, hele den rige natur, som vi er indfældet i og afhængig af.

Og her er det så, at kærligheden kommer ind. Kærligheden til den blå planet, der er vores fælles hjem. Vi må tage ansvaret på os af kærlighed til vore medmennesker rundt om på hele kloden, såvel som til vore egne børn og børnebørn. Vi kan ikke være ligeglade og bare bruge løs, som om der var uanede ressourcer, og som om vores 'brug-og-smid-væk' mentalitet er uden konsekvenser. Vi skal lytte til fornuft og bruge både hjerte og forstand. Og det skal vi gøre, for at vore efterkommere også kan synge med på sangen om legen i livstræets krone, der får os til at føle, at livet er vidunderligt stort.