Ligestillingsforslag i byrådet:

Flertal for 'rådkvinder' og 'forpersoner'

Blå blok var imod Radikale Venstres forslag om at ændre politikernes stillingsbetegnelser

Et flertal var på onsdagens byrådsmøde positivt stemt overfor Radikale Venstres forslag om, at en rådmand fremover ikke automatisk skal betegnes rådmand, men også kan betegnes rådkvinde. 

Ydermere skal det, hvis det står til flertallet, være frivilligt, om man vil kaldes formand, forkvinde eller forperson.

"Forslaget handler om frihed," slog Radikale Venstres Eva Borchorst Mejnertz fast.

Forslaget blev sendt i Magistraten for blandt andet at afdække, hvilke økonomiske konsekvenser ændringer kan have. Det vedtages formentlig ved næste byrådsmøde.

LÆS OGSÅ: Radikale blæser til kønskamp: Slut med rådmænd og formænd

De positive flertal bestod af Radikale Venstre, SF, Enhedslisten, Socialdemokratiet og Alternativet.

"Vi anerkender, at sproget spiller en central rolle. Vi har som samfund og kommune et ansvar, hvis vi ønsker ligestilling," sagde Mahad Yussuf (S), mens SF anerkendte, at det ikke var verdens største problematik, der i dette tilfælde blev behandlet.

"Vi skal huske, at der er andre vigtige ligestillingsproblemer som ligeløn, vold mod kvinder, lige barsel og meget mere, så det her er måske ikke den vigtigste ligestillingsproblematik, men derfor kan det være et godt på vejen mod et ligere Aarhus," konstaterede Mette Bjerre. 

På den anden side af byrådssalen var der en vis skepsis. Ikke mindst fra Dansk Folkeparti, der som det eneste parti har en kvindelig rådmand i Jette Skive.

Hun havde forud for byrådsmødet kaldet forslaget for 'banalt, feministisk pladder', og det stod hun ved.

"En rådmand er en betegnelse for en stilling, og det vil jeg gerne holde fast i. Men jeg håber aldrig, det bliver noget, vi skal, men at det forbliver frivilligt, som der er lagt op til. Jeg håber i det hele taget aldrig, de nye betegnelser bliver brugt, men jeg accepterer, at nogen har en anden holdning end mig," sagde hun.

#prøvmednej

Hos Venstre mente man, at intentionerne i forslaget var gode, men at tiden er løbet fra den slags.

"Flertallet i det danske samfund er helt klar over, at en formand eller rådmand sagtens kan være en kvinde. De ser det som en stillingsbetegnelse - ikke et kønsudtryk. Følger vi de radikales tankegang, skal vi lave borgmesterens titel om til 'borgperson', for mester er vel noget, der historisk set forbindes med det mandlige. Eller hvad," spurgte Heidi Bank retorisk og fastslog, at Venstre ikke var interesseret i, at der skulle bruges penge på ændringen.

Det samme understregede Liberal Alliances Almaz Mengesha.

"Når jeg ser på de fem rådmænd her i Aarhus, kan jeg da godt på mit eget køns vegne blive lidt ærgerligt over, at der kun er en kvinde, når nu stemmetallene faktisk var til, at der kunne have været en kvinde mere. Det er der, jeg mener, kampene skal tages."

Den eneste mand fra blå blok, der udtrykte skepsis, var Marc Perera Christensen (K), som leverede aftenens mest kortfattede indlæg.

"Hashtag prøv med nej," var hans eneste indspark.

Publiceret 08 February 2018 09:45

Lokalavisen Aarhus nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Lokalavisen Aarhus
SENESTE TV