Præsteklumme:

Om den rette begyndelse

Af
Af Kåre Egholm Pedersen

sognepræst i Vejlby Kirke

Jeg er den stolte indehaver af et termokrus, I ved, et af den slags, som man kan tage med i bilen eller på fisketuren uden at skulle have en hel termokande med. Det fungerer upåklageligt, bortset fra, at det er en kende vanskeligt at skrue låget på. Man mærker det med det samme, for så bliver låget strammere og man fornemmer, at det ikke slutter helt til. Varmen slipper hurtigere ud, og lægger jeg kruset i min taske, er risikoen for kaffeudslip overhængende. Men jeg er blevet klog af skade. Når fejlen er erkendt, så skruer jeg den modsatte vej, tager låget af og begynder forfra. Kun sådan kan kruset komme til at fungere i overensstemmelse, med det, det skal bruges til.

På en måde kan man sige, at det er det samme med kristendommen. Begynder man forkert det vil sige med de forkerte forudsætninger, så bliver resultatet også derefter. Man bliver indehaver af en reduceret tro, som nok kan give mening i en rolig og bekvem hverdag, men som næppe holder, når livet en dag skulle gøre ondt af sig. En sådan forsimplet tro kunne for eksempel hævde, at kristendommen alene handler om, at vi skal være gode ved hinanden.

Selvfølgelig skal vi da være gode ved hinanden. Med så megen ufred rundt om på kloden, kunne man endda hævde, at der ikke er noget højere mål for os mennesker end netop dette simple krav: At behandle hinanden med respekt. Men der er stadig mange helt almindelige livssituationer, hvor det bare ikke slår til. Det er et godt og sundt, humanistisk ideal, som kristendommen deler med mange religioner. Men det i sig selv er ikke alt, hvad der er at sige om kristendommen.

LÆS OGSÅ: Der er så meget, vi ikke er nødt til

En af mine yndlingsforfattere er englænderen C.S. Lewis. Det var ham, der skrev Narnia-bøgerne og ”Løven, heksen og garderobeskabet”, som netop har været opført på Aarhus Teater. Et sted skrev han: Jeg tror på Gud, ligesom jeg tror på, at solen er stået op. Ikke fordi jeg ser den (solen), men fordi jeg ser alt andet ved den.” Vi skal ikke først forstå Gud, før end vi kan tro og gøre godt mod andre. Men vi kan tro, at lyset og kærligheden i verden kommer fra ham.

Se, det er en bedre måde at få begyndt sin dag på end så mange andre.

Publiceret 03 February 2018 10:00

Lokalavisen Aarhus nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Lokalavisen Aarhus
SENESTE TV