VIDEO:

Martin Brygmann lægger satiren på hylden

Sammen med Danmarks Underholdningsorkester tager musiksmeden Martin Brygmann på koncertturné med egne numre – kendte og nye. Trikoten er byttet ud med jakkesæt og jokesene med musikalske kærlighedshistorier

Af
Af Mai-Britt Jeppesen

Århus Onsdag møder musiker, komponist, forfatter, skuespiller og komiker Martin Brygmann i caféen i Musikhuset Aarhus.

“Jeg fik vist parkeret bilen lidt skidt. Du kan se den herfra... Det er ikke helt lovligt, vel? Tror du, det går?”, lægger Brygmann ud med at spørge, da vi har hilst, sat os og taget hver en slurk af vores danskvand.

10 centimeter mere og bilen – en spritny Audi Q5 - ville have holdt inde i Musikhusets foyer.

Undertegnede journalist ryster på hovedet.

“Det går ikke!”

Brygmann vinker Musikhusets pressemedarbejder hen til bordet.

“Kan du lokkes til at flytte min bil hen et sted, hvor den holder lovligt? Det er en Audi. En NY Audi.” Hans øjenbryn danser i det så genkendelige gummiansigt, da han holder bilnøglen frem for sig. Pressemedarbejderen nikker, snupper nøglen og skridter ivrigt mod den blank-sorte vogn.

“Hils på Fyn!”, råber Brygmann efter ham og ler.

“Ham ser vi nok først om et par timer...”, siger han så med et let træk på skuldrene.

Martin Brygmann fremfører både nye og velkendte numre, når han giver koncert sammen med Danmarks Underholdningsorkester i Musikhuset Aarhus 5. marts. Foto: Mai-Britt Jeppesen

Martin Brygmann fremfører både nye og velkendte numre, når han giver koncert sammen med Danmarks Underholdningsorkester i Musikhuset Aarhus 5. marts. Foto: Mai-Britt Jeppesen

Old school album

Anledningen til vores møde er Brygmanns forestående turné rundt i landet med Danmarks Underholdningsorkester samt en rytmegruppe fra Stockholm. Turnéen byder på numre fra Brygmanns første engelsksprogede soloudgivelse fra august 2017, 'Bates Delight' samt en håndfuld redesignede kendinge som 'Jeg vil i seng med de fleste', 'En kort, en lang' og 'Vent på mig'.

Mandag aften 5. marts gæster Martin Brygmann og hele hans musikalske følgeskab Musikhuset Aarhus.

“Jeg havde i mange år ønsket mig at lave et album. Og da jeg pludselig havde både tiden og en pose penge, besluttede jeg mig for at bestille et album hos mig selv. På den måde vidste jeg, at det ville blive til noget. Og da det jo var mig, der var kunde, var det også mig der besluttede, hvordan albummet skulle være,” fortæller Martin Brygmann om tilblivelsen af 'Bates Delight'.

“Jeg ønskede at lave et rigtigt old school album, produceret på gammeldags manér. Hvor numrene ikke blev produceret hen ad vejen, men var 100 procent færdige og klar til at blive indspillet, den dag vi gik i studiet.”

Læs også: VIDEO: Døden fortalt i lyd, lys og animation

At være sin egen arbejdsgiver kan være en fordel, men når efternavnet er Brygmann, bestemt også et pres.

“Jeg havde bestemt, pladen skulle indeholde 12 numre, så dem startede ud jeg med at skrive musikken til. Bagefter skulle jeg så i gang med at skrive 12 tekster. Det var på en måde lidt en presbold... Nåååh Martin, hva' har du så på hjerte?!” Brygmann imiterer sig selv og lader håndryggen glide over panden, som for at fjerne den imaginære koldsved.

Sange uden omkvæd

I arbejdet med albummet, stillede Brygmann nogle nærmest dogme-lignende regler op for sig selv og for sangene på albummet.

“Jeg har skrevet rigtig mange numre på bestilling igennem tiden. Alle vil jo have et catchy omkvæd, noget der bliver et hit. Sådan fungerer det bare ikke. Jeg skriver ikke hits, jeg skriver sange, der kan blive hits. Men ja, derfor var jeg nok kørt lidt træt i berettermodellen. Jeg havde lyst til at bevæge mig uden for den kendte skabelon og forsøge mig med at skrive numre uden omkvæd.”

Brygmann rykker stolen lidt længere ud fra bordet og drejer flasken med danskvand mellem pege- og tommelfinger.

“Det er jeg jo ikke den første til at gøre. Beatles har masser af numre uden omkvæd, som er blevet til evergreens, alene fordi de er godt skrevet.”

Martin Brygmann nynner en veloplagt linje fra først et Beatles nummer, så et andet.

“Men det varede ikke længe, før jeg røg i fælden. Til 'Sleepwalking', der er det tredje nummer på pladen, fik jeg skrevet et virkelig godt omkvæd, som var helt umuligt for mig at slippe igen. Og når et godt omkvæd ligefrem tigger og beder om at komme med, så skulle man da også være et skarn, hvis ikke man gav det lov...”

Brygmann lagde i første omgang 'Sleepwalking' til side, da nummeret jo ikke hørte til på en plade med sange uden omkvæd. Men efterhånden bød flere omkvæd sig til, og han røg i fælden igen. Og igen.

“Det var en lærerig proces. Både for mig og for de omkvæd, der måtte stå lidt udenfor døren og skamme sig. Resultatet blev, at cirka halvdelen af numrene på albummet er uden omkvæd. Det er jeg faktisk stolt af.”

Ingen sten i skoen

Rækken af hits, Martin Brygmann står bag, taget i betragtning, kan det synes overraskende, at den erfarne musiksmed ikke kan noder.

“Jeg læser ikke noder, så når jeg skriver musik foregår det som regel ved, at jeg laver en demo med en grundklang og måske et helt simpelt beat for at angive et tempo, som jeg så spiller for de musikere, der er med på produktionen. I den proces gør jeg meget ud af ikke at låse mig fast på noget, så alle involverede får størst mulig frihed til at arbejde med produktet og gøre det, de er bedst til.”

Martin Brygmann hælder resten af sin vand op i glasset. Så siger han:

“Det er klart, at det tager længere tid, at gøre det på den måde. 'Bates Delight' har været tre et halvt år undervejs... Men den måde at arbejde på gør, at jeg får nogle skæve idéer, simpelthen fordi jeg ikke ved, hvad der er 'det rigtige' at gøre rent musikalsk. Jeg gør bare det, der lyder rigtigt i mine ører.”

Læs også: VIDEO: Aarhusiansk musiker brillerer i Chess

Numrene på 'Bates Delight' handler om kærligheden i alle dens facetter. Kærlighed til sin bil, til sine børn, til at stå på scenen. Samtlige numre er på engelsk.

“Jeg valgte at lave albummet på engelsk, primært for at undgå at spænde ben for lytteren. Jeg har været så meget sjov mand igennem tiden, at selv når jeg synger en dybfølt sang om kærlighed eller sorg, så sidder rigtig mange og venter på, at jeg skal lave en skør grimasse eller sige noget skægt.”

Og det er en anden side end den sjove, Martin Brygmann lader komme til udtryk på albummet. En mere strømlinet version, hvor gummifjæs og trikot er lagt på hylden til fordel for jakkesæt og strøget skjorte.

“På pladen er det popstjernen i mig, der får lov at fylde. Ikke komikeren. Humoren får stadig plads, men satiren er lagt på hylden. Og det er faktisk dejligt at lave numre, uden at der ligesom skal være en sten i skoen i form af noget gakket. Jeg har gjort det før, men jeg har ikke gjort det meget. Det er rart. Eller det er mere end rart – jeg er vild med det!” Igen hopper øjenbrynene drilskt i Brygmanns ansigt.

11 forskellige duetter

Sammen med 28 musikere har en mere strømlinet Brygmann nu taget hul på turnéen, der bringer dem til 11 forskellige byer rundt i landet.

“Jeg glæder mig over at stå på scenen med så mange dygtige og søde musikere og spille den musik, jeg selv har skrevet, og som jeg elsker,” siger Brygmann.

De ialt 11 koncerter bliver langt hen af vejen sammenlignelige. Men helt ens bliver de ikke.

“Jeg ville enormt gerne have 'Jesus & Josefine' med til koncerten. Det er et nummer, mange har et forhold til og kan synge med på. Også selv om det ikke er jul. Men det er jo en duet, og jeg manglede en til at synge Julie Berthelsens del. Så fik jeg idéen til at udskrive en konkurrence, hvor præmien var at gå på scenen og synge 'Jesus og Josefine' sammen med mig,” fortæller musikmagikeren.

Brygmann modtog cirka 600 videoer fra folk fra hele landet, der gerne ville synge duet med ham.

“Jeg så alle videoerne igennem og håndplukkede 11 forskellige sangkyndige amatører. En ny til hver koncert på turnéen. Det bliver hyggeligt.”

Martin Brygmann tømmer sit glas.

“Vi er i fuld gang. Og jeg glæder mig over at være i det, nyde det og bare lytte til musikken. At stå på en scene med en mikrofon i hånden er noget af det bedste, jeg ved. Det at byde folk velkommen og få dem til at føle sig velkomne – det elsker jeg.”

FAKTA: Martin Brygmann

  • 55 år, komiker, skuespiller, komponist og musiker. Far til fem 
  • Udgav i august sit første soloalbum 'Bates Delight' med 13 numre 
  • Numrene har Brygmann skrevet i så forskellige byer som Krakow, Hamborg og New York 
  • Albummet er blevet til i et samarbejde mellem Brygmann selv og den svenske arrangør Pål Svenre og indspillet fra bunden i det legendariske Atlantis Studio i Stockholm 
  • Som komponist og sangskriver har Brygmann i 20 år skrevet musik til solister, film, tv og teater og er af KODA blevet udnævnt til den mest spillede danske kunstner på radio i 15 år med sangen 'Vent på mig' 

Martin Brygmann, Danmarks Underholdningsorkester og den svenske rytmegruppe giver koncert i Musikhuset Aarhus, store sal 5. marts klokken 20.00. 

Billetter på musikhusetaarhus.dk

Publiceret 01 February 2018 06:00