Onyszko om Duncan-skifte:

Går fra et galehus til et andet

Morten Duncan Rasmussens klub minder på mange måder om AGF, siger den fodboldpensionerede polak

På vintertransfervinduets næstsidste dag sagde AGF farvel til et klubikon.

Angriber Morten 'Duncan' Rasmussen, der kickstartede sin karriere i den hvide trøje, blev skippet afsted til klubben Pogon Szczecin, der ligger nummer sjok i den bedste polske række. 

AGF havde uden omsvøb gjort det klart for Duncan, at han ikke var en del af fremtidsplanerne.

De fleste var nok klar over, at skulle den 33-årige målræv væk, så blev det næppe til en international topklub. Men at han ligefrem skulle en tur til ukendt bundprop i Polen havde de færreste nok troet.

På de sociale medier har en del AGF-fans også givet udtryk for, at det var en uværdig afsked.

LÆS OGSÅ: AGF henter angriber i FC København

Men hvad er det egentlig for en klub, Duncan forhåbentligt skal til at bombe for?

Lokalavisen Aarhus har ringet til Arek Onyszko, polak og tidligere målmandsprofil i Superligaen, for at høre, om han kan gøre os klogere.

Trækker man lidt fra og lægger lidt til, lyder det umiskendeligt, som om Morten Duncan Rasmussen er skiftet til en polsk udgave af AGF.

"Det er en meget traditionsrig klub i Polen, som har været en del af den bedste række i lang tid. Men klubben har også haft en del sportslige problemer. Der kommer mange folk til kampene, men de har et meget gammelt stadion, og de har i mange år snakket om at bygge et nyt. Så ja, på mange måder minder det faktisk lidt om AGF," siger den nu 44-årige fodboldpensionist på en linje fra Polen.

Vilde fans og ekstremt mange trænere

Klubben, der ligger i det nordvestligste Polen, 700 kilometer fra Aarhus, har dog, skal det retfærdigvis nævnes, ikke nogen løbebane på det uddaterede stadion.

Til gengæld har Pogon Szczecin, ligesom AGF, haft økonomiske kvaler og været tæt på konkurs, og så har den været nede at vende i de lavere rækker.

"Men de har gode sponsorer, og jeg tror, de betaler løn til tiden. Det kan nogen gange være et problem for polske hold," siger Onyszko og fortæller, at Duncan i byen, der er 80.000 indbyggere større end Aarhus, kan se frem til en anderledes fankultur end i Danmark.

LÆS OGSÅ: AGF-legende får selskab af Neymar på eksklusiv liste

"De har - ligesom de fleste klubber i Polen - nogle fanatiske fans. Alle i byen holder med Pogon Szczecin, og hvis de rykker ned, bliver der kæmpe ballade, for det er en ret stor klub. Så går fansene helt amok. De kommer også gerne ud til træning, hvis holdet spiller dårligt."

Kigger man på fodboldsitet Transfermarkt, så bliver Duncans evne til at huske holdkammeraternes navne sat på prøve, for han er endt i en klub med rigtig mange til- og afgange hver sæson. 

Endnu mere ekstremt er dog antallet af trænere. Nok har angriberen haft sin del cheftrænere i AGF, men siden 2000 har Pogon Szczecin haft 20 (!) cheftrænere. Alene sidste år, hvor klubben endte som nummer syv, sad tre forskellige polakker med ansvaret.

LÆS OGSÅ: Brud på kraniet: Leon Andreasen overfaldet og slået bevidstløs

"Ha ha... Prøv at høre, det er Polen. Vi reagerer meget emotionelt nogen gange hernede. Det er et stort problem i Polen, for hvis en træner for eksempel taber tre kampe og spiller en uafgjort, så skal han finde en ny klub. Det er meget forskelligt fra Danmark, hvor jeg havde samme træner op til fire år i træk. Det er derfor Pogon Szczecin ligger, som de ligger, for klubben har faktisk en del gode spillere, men de kan ikke spille som et hold, fordi der hele tiden kommer nye trænere til," siger Onyszko.

Synes du, Pogon Szczecin lyder som en vild klub, så vent til du hører det vildeste:

I sæsonen 2005/2006 og 2006/2007 var holdet angiveligt det mest brasilianske hold uden for Brasilien. I 05/06 var der i en kort overgang en brasiliansk træner og hele 22 brasilianere i truppen.

Og det tal steg til 29 sæsonen efter, angiveligt fordi holdet forinden havde underpræsteret, fordi ejeren var tosset med brasiliansk fodbold, og fordi ligaen som følge af Polens EU-medlemskab i 2003 ophævede en regel om, hvor mange udenlandske spillere, en klub må have.

Stort pres på Duncan

Duncan kommer i sandhed til en farverig klub, men i dag er der flest polakker, og ikke én brasilianer, i truppen.

Den danske angriber er uden sammenligning det største navn, og han kommer da også til det polske i håbet om, at han er manden, der kan redde Pogon Szczecin, der blot har fire sejre i 21 kampe.

"Jeg kender ham fra vores mange kampe mod hinanden og kan virkelig godt lide ham. Han har målinstinkt, så han er uden tvivl en stor forstærkning for klubben. Jeg er dog meget spændt på at se, hvor hurtigt han kan tilpasse sig vores kultur," siger Arek Onyszko.

"Forventningen til ham er kæmpestor. Folk ved jo, at han er den mest scorende spiller i den bedste danske række, og at han har spillet i store klubber og været på landsholdet. Jo før han scorer, jo bedre, for presset på ham bliver stort, hvis han ikke scorer," spår den tidligere Viborg-, OB- og FCM-målmand og konstaterer grinende.

"Han kan glæde sig over ikke at skulle betale 50 procent i skat. I Polen kan du højest betale 31 procent."

Publiceret 01 February 2018 19:00

Lokalavisen Aarhus nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Lokalavisen Aarhus
SENESTE TV