Hjælperne giver en hånd til de ældre

Fire unge gutter har startet Hjælperne til gavn for både unge og ældre, men de efterlyser ældre, der har behov for hjælp

Af
Camilla Olesen

Mange unge vil gerne have et studiejob, som giver mening, og mange ældre får ikke nok hjælp og omsorg i hverdagene.
Med den påstand startede fire unge gutter Hjælperne for to år siden, og nu er det for alvor oppe at køre.
LÆS OGSÅ: Folkekær skuespiller lægger navn til ny gade i Aarhus

En af de fire fyre er 25-årige Emil Vincentz, der håber, at mange flere ældre vil komme til, for faktisk har Hjælperne omkring 50 unge mennesker, der står på venteliste til at få lov til at hjælpe ældre mennesker, der har behov for det.
“Mange ældre får hjemmepleje og andre gør ikke. Men der er mange mennesker, der mangler én til at gøre hovedrent eller måske gå en tur en gang imellem. Vi har delt det op i to: Dem, der har behov for fysisk hjælp, og dem der gerne vil have hjælp til fysisk og mental sundhed, men det er klart, at de to områder sagtens kan smelte sammen,” forklarer Emil Vincentz, der har startet Hjælperne sammen med Marc Skjerning, Mark Rune og Christian Henriksen.

Pause i en travl hverdag

Konceptet bag Hjælperne er, at både de unge og de ældre får noget ud af det. Det handler om at bygge bro mellem de to generationer - de unge får viden og en pause fra hverdagens travlhed, samtidig med, at de tjener penge, og de ældre får opfyldt nogle behov.
LÆS OGSÅ: Flemming Bamse Jørgensen er indviet 

“Vi kom på idéen, fordi vi selv er studerende, og vi ved, hvor svært det kan være at finde et studiejob. Derudover er jeg vokset op sammen med min farmor, og jeg har fået en forståelse af, hvordan det er at være ældre. Hun har været både far og mor for mig, og jeg ved, hvor meget det betyder for begge parter at hjælpe,” siger Emil Vincentz, der har mistet sin far og har en mor, der bor i Tyskland og derfor har boet sammen med sin farmor, siden han var 11 år.

Emil Vincentz har startet Hjælperne sammen med tre andre unge gutter. De håber, at flere ældre kommer til.

Emil Vincentz har startet Hjælperne sammen med tre andre unge gutter. De håber, at flere ældre kommer til.

Savner den ældre person

Han fortæller, at han har oplevet, at blandt de cirka 150 Hjælpere, der er tilknyttet, savner mange af dem en ældre person i deres liv, og derfor får de en masse ud af at være i selskab med den ældre.
“Det er rart, at man ikke behøver tjekke den seneste snap eller Facebook, når man er sammen med en af de ældre. Der er ro, og samtidig får vi også en masse viden,” siger Emil Vincentz, der læser til Kaospilot på sidste del, mens han kører Hjælperne ved siden af.
LÆS OGSÅ: Debat: Aarhus Kommune skyld i lav valgdeltagelse til Ældreråd

Hjælperne forsøger at samarbejde med Aarhus Kommune og er blandt andet i dialog med Ældre Sagen, så budskabet kommer ud til de ældre.
“Det er vigtigt, at vi har en høj sikkerhed omkring Hjælperne. Når vi ansætter en ung, tjekker vi straffeattest og har også en personlig samtale med vedkommende. Derudover kigger vi på erfaringen, for det er naturligvis vigtigt, at den ældre føler sig tryg,” siger han.
Indtil videre har Hjælperne været ude i 2.000 timer, og de ældre har været tilfredse - og den statistik skulle gerne holde, påpeger han.
“Vi er kun i Aarhus og lidt i Skanderborg, men vores ambition er at komme ud til alle ældre i hele Danmark og måske på den lange bane at få det til udlandet. Det er dog vigtigt for os, at det bliver gjort ordentligt,” siger han.

Publiceret 06 December 2017 11:15

SENESTE TV