Hjælperne giver en hånd til de ældre

Fire unge gutter har startet Hjælperne til gavn for både unge og ældre, men de efterlyser ældre, der har behov for hjælp

Af
Camilla Olesen

Mange unge vil gerne have et studiejob, som giver mening, og mange ældre får ikke nok hjælp og omsorg i hverdagene.
Med den påstand startede fire unge gutter Hjælperne for to år siden, og nu er det for alvor oppe at køre.
LÆS OGSÅ: Folkekær skuespiller lægger navn til ny gade i Aarhus

En af de fire fyre er 25-årige Emil Vincentz, der håber, at mange flere ældre vil komme til, for faktisk har Hjælperne omkring 50 unge mennesker, der står på venteliste til at få lov til at hjælpe ældre mennesker, der har behov for det.
“Mange ældre får hjemmepleje og andre gør ikke. Men der er mange mennesker, der mangler én til at gøre hovedrent eller måske gå en tur en gang imellem. Vi har delt det op i to: Dem, der har behov for fysisk hjælp, og dem der gerne vil have hjælp til fysisk og mental sundhed, men det er klart, at de to områder sagtens kan smelte sammen,” forklarer Emil Vincentz, der har startet Hjælperne sammen med Marc Skjerning, Mark Rune og Christian Henriksen.

Pause i en travl hverdag

Konceptet bag Hjælperne er, at både de unge og de ældre får noget ud af det. Det handler om at bygge bro mellem de to generationer - de unge får viden og en pause fra hverdagens travlhed, samtidig med, at de tjener penge, og de ældre får opfyldt nogle behov.
LÆS OGSÅ: Flemming Bamse Jørgensen er indviet 

“Vi kom på idéen, fordi vi selv er studerende, og vi ved, hvor svært det kan være at finde et studiejob. Derudover er jeg vokset op sammen med min farmor, og jeg har fået en forståelse af, hvordan det er at være ældre. Hun har været både far og mor for mig, og jeg ved, hvor meget det betyder for begge parter at hjælpe,” siger Emil Vincentz, der har mistet sin far og har en mor, der bor i Tyskland og derfor har boet sammen med sin farmor, siden han var 11 år.

Emil Vincentz har startet Hjælperne sammen med tre andre unge gutter. De håber, at flere ældre kommer til.

Emil Vincentz har startet Hjælperne sammen med tre andre unge gutter. De håber, at flere ældre kommer til.

Savner den ældre person

Han fortæller, at han har oplevet, at blandt de cirka 150 Hjælpere, der er tilknyttet, savner mange af dem en ældre person i deres liv, og derfor får de en masse ud af at være i selskab med den ældre.
“Det er rart, at man ikke behøver tjekke den seneste snap eller Facebook, når man er sammen med en af de ældre. Der er ro, og samtidig får vi også en masse viden,” siger Emil Vincentz, der læser til Kaospilot på sidste del, mens han kører Hjælperne ved siden af.
LÆS OGSÅ: Debat: Aarhus Kommune skyld i lav valgdeltagelse til Ældreråd

Hjælperne forsøger at samarbejde med Aarhus Kommune og er blandt andet i dialog med Ældre Sagen, så budskabet kommer ud til de ældre.
“Det er vigtigt, at vi har en høj sikkerhed omkring Hjælperne. Når vi ansætter en ung, tjekker vi straffeattest og har også en personlig samtale med vedkommende. Derudover kigger vi på erfaringen, for det er naturligvis vigtigt, at den ældre føler sig tryg,” siger han.
Indtil videre har Hjælperne været ude i 2.000 timer, og de ældre har været tilfredse - og den statistik skulle gerne holde, påpeger han.
“Vi er kun i Aarhus og lidt i Skanderborg, men vores ambition er at komme ud til alle ældre i hele Danmark og måske på den lange bane at få det til udlandet. Det er dog vigtigt for os, at det bliver gjort ordentligt,” siger han.

Publiceret 06 December 2017 11:15

SENESTE TV

År 2014 kommer på museum

Endnu en ny gade er på tegnebrættet i Den Gamle By. Ved siden af 1927- og 1974-bydelen kommer der en 2014-gade bestående af to forskellige hjem – singlekvindens og kernefamiliens – samt fem butikker.

"2014 er hundredåret for Den Gamle Bys stiftelse, derfor synes det oplagt at lave et nedslag der," siger museumsinspektør Anna Wowk Vestergaard.

"Desuden har vi haft et ønske om, at sende vores gæster på en rejse baglæns gennem tiden. Når 2014-gaden er færdig i 2020/21, vil den være det første, vores gæster møder, når de træder ind i Den Gamle By. 2014 er tæt på nutiden, og størstedelen af vores gæster vil derfor kunne genkende rigtig meget herfra. På den måde går de fra en tryg base og videre til noget, som deres bedsteforældre måske kender og husker. Og så videre derfra og mange hundrede år tilbage i tiden," fortæller hun.

Et moderne familiebegreb

Familiebegrebet er en af de ting, man i Den Gamle By har ønsket at vise, hvordan udvikler sig op igennem tiden.

"Vi har foretaget nogle nedslag i familiehistorien. I 1974 fokuserer vi på den klassiske kernefamilie og - i den helt gamle del af museet - på den udvidede husstand. I 2014-gaden har vi valgt at fokusere på singlekvinden og den moderne kernefamilie, regnbuefamilien, for via dem at illustrere, hvordan opfattelsen af måden at være familie på har ændret sig og er blevet mere elastisk," forklarer Anna Wowk Vestergaard.

Singlekvinden og regnbuefamilien har hun fundet via annoncering på Den Gamle Bys hjemmeside, sociale medier og netværk.

"Jeg har haft kontakten med vores to familier fra starten af projektet og står for at indsamle effekter til at genskabe deres hjem, som de så ud for fire år siden, i den kommende 2014-gade."

Registrering af ejendele

Det kan være svært og yders tidskrævende at indsamle selv simple brugsgenstande og dagligvarer fra år tilbage - også selv om der i dette tilfælde kun er tale om et spring på fire år.

"Da vi havde fundet vores to familier i 2014, foretog vi en registrering af, hvad de havde i deres hjem, så vi havde en indsamlingsliste over alle deres ejendele. Vi indledte i samme ombæring et samarbejde med blandt andre Dansk Supermarked, Thiese, Arla og Coop for at sikre, vi kunne skaffe de autentiske effekter. For eksempel går vores regnbuefamilie meget op i økologi, så vi har fået en del økologiske Änglamark produkter og tomme emballager fra Coop," fortæller museumsinspektøren.

"Hver gang vores familier har skiftet ud i hjemmet, har de doneret det brugte til os. Et af regnbuefamiliens tre børn er flyttet hjemmefra og har solgt sine møbler til os. Og nogle af familiens hvidevarer er gået i stykker, så dem har vi også overtaget."

Den detaljerede liste over, hvad familierne havde i deres hjem i 2014, ligger på Den Gamle Bys hjemmeside.

"Vi får rigtig mange henvendelser fra både producenter og privatpersoner, som gerne vil hjælpe med effekter. Folk kan godt lide tanken om, at tingene får nyt liv på museet," siger Anna Wowk Vestergaard.

Tre butikker

To af de fem butikker i 2014-gaden kommer til at invitere besøgende ind for at 'smage på historien’.

"Den ene bliver et pizzeria. Pizza er jo vores smørrebrød anno 2014. Med pizzeriaet illustrerer vi, hvordan det er blevet mainstream at spise på gaden, samtidig med at vi skaber en genkendelig smagsoplevelse hos vores gæster. Den anden butik bliver en luksus isbutik, hvor vi forestiller os, der skal være brunt papir i ruderne om vinteren med en opfordring til at købe isen på nettet. På den måde får vi også introduceret nethandlen," forklarer Anna Wowk Vestergaard.

"Herudover kommer der tre facadebutikker. En 7eleven som er med til at fortæller dagligvarehandlens historie. Og et solcenter. Solcentret er et eksempel på noget, der fylder meget i en tid, og så stort set forsvinder. Fuldstændig som i 1974, hvor der var røg alle vegne - også indenfor i lejligheder og på arbejdspladser," fortsætter hun.

Den sidste butik på den nye gade bliver en kombineret bank og ejendomsmægler.

"Rigtig mange filialer lukkede i 2014, da mere og mere sker via nettet - derfor en bank. Og ejendomsmægleren giver os mulighed for via ejendomsannoncer at illustrere villaer og parcelhuse fra den tid, som vi ellers ikke har plads til," fortæller Anna Wowk Vestergaard.

Den nye 2014-gade skal ligge ved den nuværende pavillon-indgang ned mod Ceres krydset.

"2014-gaden kommer til at ligge på Dronning Margretes gade, som ligesom kommer til at lukke området med de forskellige bydele af og slutte ringen. Eller i dette tilfælde: karréen."