Salling Rooftop har rundet 500.000 besøgende

På bare tre måneder har over en halv million mennesker besøgt den nye, spektakulære aarhusianske attraktion, Salling Rooftop. Fortsætter besøgstallet med at stige, kan tagterrassen blive en af Jyllands mest besøgte turistattraktioner

Siden Salling i august åbnede sit 2.000 kvm store byrum på toppen af stormagasinet i Aarhus, har over en halv million mennesker lagt vejen forbi. Ikke kun overgår det stormagasinets vildeste forventninger, men fortsætter antallet af besøgende med at stige, kan Salling Rooftop blive en af Jyllands mest populære attraktioner. Det oplyser Salling selv i en pressemeddelelse.

"Vi er overvældede over at have rundet en halv million besøgende på så kort tid. Da vi slog dørene op for Salling Rooftop for tre måneder siden, havde vi slet ikke turde drømme om så imponerende et besøgstal. Salling er dybt forankret i Aarhus, så for os er det en stor glæde at give oplevelser tilbage til byen og samtidig at kunne vise byen frem på en ny måde," siger Marianne Bedsted, der er direktør for Salling, i pressemeddelelsen.

Thishanthini Thiruchelvam (th.) blev besøgende nummer 500.000. Pressefoto.

Thishanthini Thiruchelvam (th.) blev besøgende nummer 500.000. Pressefoto.

Udsigten over hele byen trækker gæster til

De mange besøgende på Salling Rooftop bliver blandt andet budt på 360 graders panoramaudsigt over hele Aarhus, et væksthus med café og bar, flere afslappende loungeområder, en scene under åben himmel og en skywalk med glasbund 27 meter over Strøget.

Siden åbningen har de besøgende kunne opleve et bredt spektrum af kulturelle oplevelser lige fra koncert med Poul Krebs til yoga under åben himmel og live talks. Ligeledes har hver fredag eftermiddag budt på live DJ, mens hver lørdag formiddag har været med livemusik. Ifølge Marianne Bedsted vil fremtiden byde på endnu flere oplevelser.

"Vi har siden åbningen haft fokus på at skabe oplevelser for de besøgende i samarbejde med byens mange kulturinstitutioner, og med Aarhus som Europæisk Kulturhovedstad 2017 har timingen været perfekt. Vi har løbende afholdt koncerter og events, og det vil vi fortsætte med at gøre i fremtiden. Vi kan også se, at der kommer rigtigt mange for at hygge sig med venner og familie, mens de nyder udsigten med en kop kaffe, en drink eller et lækkert måltid," fortsætter Marianne Bedsted i pressemeddelelsen.

Gæst 500.000 fik sig en overraskelse

Thishanthini Thiruchelvam blev i weekenden besøgende nummer 500.000, og her fik hun sig en uventet overraskelse. Hun blev overrakt både blomster, et diplom og en gavekurv af Sallings direktør, Marianne Bedsted. For 20-årige Thishanthini var Salling Rooftop en god oplevelse.

"Det er første gang, jeg er her, men det er helt vildt fedt lavet. Jeg kan godt forstå, at der kommer mange og slapper af og nyder udsigten," siger Thishanthini Thiruchelvam, der kommer fra Ebeltoft.
Salliong Rooftop har siden åbningen opnået stor international opmærksomhed. Blandt andet har Salling Rooftop været nævnt i det britiske medie The Telegraph, ligesom den hollandske rejseguide onehandinmypocket.nl har placeret Salling Rooftop som nummer et i deres guide over besøgsværdige attraktioner i Aarhus. I Tyskland er attraktionen også blevet spottet, da Tv-giganten ZDF har været forbi for at lave optagelser til et Tv-program.
Det skriver Salling i en pressemeddelelse. 
jwh. 

Publiceret 27 November 2017 10:30

SENESTE TV

År 2014 kommer på museum

Endnu en ny gade er på tegnebrættet i Den Gamle By. Ved siden af 1927- og 1974-bydelen kommer der en 2014-gade bestående af to forskellige hjem – singlekvindens og kernefamiliens – samt fem butikker.

"2014 er hundredåret for Den Gamle Bys stiftelse, derfor synes det oplagt at lave et nedslag der," siger museumsinspektør Anna Wowk Vestergaard.

"Desuden har vi haft et ønske om, at sende vores gæster på en rejse baglæns gennem tiden. Når 2014-gaden er færdig i 2020/21, vil den være det første, vores gæster møder, når de træder ind i Den Gamle By. 2014 er tæt på nutiden, og størstedelen af vores gæster vil derfor kunne genkende rigtig meget herfra. På den måde går de fra en tryg base og videre til noget, som deres bedsteforældre måske kender og husker. Og så videre derfra og mange hundrede år tilbage i tiden," fortæller hun.

Et moderne familiebegreb

Familiebegrebet er en af de ting, man i Den Gamle By har ønsket at vise, hvordan udvikler sig op igennem tiden.

"Vi har foretaget nogle nedslag i familiehistorien. I 1974 fokuserer vi på den klassiske kernefamilie og - i den helt gamle del af museet - på den udvidede husstand. I 2014-gaden har vi valgt at fokusere på singlekvinden og den moderne kernefamilie, regnbuefamilien, for via dem at illustrere, hvordan opfattelsen af måden at være familie på har ændret sig og er blevet mere elastisk," forklarer Anna Wowk Vestergaard.

Singlekvinden og regnbuefamilien har hun fundet via annoncering på Den Gamle Bys hjemmeside, sociale medier og netværk.

"Jeg har haft kontakten med vores to familier fra starten af projektet og står for at indsamle effekter til at genskabe deres hjem, som de så ud for fire år siden, i den kommende 2014-gade."

Registrering af ejendele

Det kan være svært og yders tidskrævende at indsamle selv simple brugsgenstande og dagligvarer fra år tilbage - også selv om der i dette tilfælde kun er tale om et spring på fire år.

"Da vi havde fundet vores to familier i 2014, foretog vi en registrering af, hvad de havde i deres hjem, så vi havde en indsamlingsliste over alle deres ejendele. Vi indledte i samme ombæring et samarbejde med blandt andre Dansk Supermarked, Thiese, Arla og Coop for at sikre, vi kunne skaffe de autentiske effekter. For eksempel går vores regnbuefamilie meget op i økologi, så vi har fået en del økologiske Änglamark produkter og tomme emballager fra Coop," fortæller museumsinspektøren.

"Hver gang vores familier har skiftet ud i hjemmet, har de doneret det brugte til os. Et af regnbuefamiliens tre børn er flyttet hjemmefra og har solgt sine møbler til os. Og nogle af familiens hvidevarer er gået i stykker, så dem har vi også overtaget."

Den detaljerede liste over, hvad familierne havde i deres hjem i 2014, ligger på Den Gamle Bys hjemmeside.

"Vi får rigtig mange henvendelser fra både producenter og privatpersoner, som gerne vil hjælpe med effekter. Folk kan godt lide tanken om, at tingene får nyt liv på museet," siger Anna Wowk Vestergaard.

Tre butikker

To af de fem butikker i 2014-gaden kommer til at invitere besøgende ind for at 'smage på historien’.

"Den ene bliver et pizzeria. Pizza er jo vores smørrebrød anno 2014. Med pizzeriaet illustrerer vi, hvordan det er blevet mainstream at spise på gaden, samtidig med at vi skaber en genkendelig smagsoplevelse hos vores gæster. Den anden butik bliver en luksus isbutik, hvor vi forestiller os, der skal være brunt papir i ruderne om vinteren med en opfordring til at købe isen på nettet. På den måde får vi også introduceret nethandlen," forklarer Anna Wowk Vestergaard.

"Herudover kommer der tre facadebutikker. En 7eleven som er med til at fortæller dagligvarehandlens historie. Og et solcenter. Solcentret er et eksempel på noget, der fylder meget i en tid, og så stort set forsvinder. Fuldstændig som i 1974, hvor der var røg alle vegne - også indenfor i lejligheder og på arbejdspladser," fortsætter hun.

Den sidste butik på den nye gade bliver en kombineret bank og ejendomsmægler.

"Rigtig mange filialer lukkede i 2014, da mere og mere sker via nettet - derfor en bank. Og ejendomsmægleren giver os mulighed for via ejendomsannoncer at illustrere villaer og parcelhuse fra den tid, som vi ellers ikke har plads til," fortæller Anna Wowk Vestergaard.

Den nye 2014-gade skal ligge ved den nuværende pavillon-indgang ned mod Ceres krydset.

"2014-gaden kommer til at ligge på Dronning Margretes gade, som ligesom kommer til at lukke området med de forskellige bydele af og slutte ringen. Eller i dette tilfælde: karréen."