Trafikstyrelsens direktør indkaldes til møde om Letbanen

Ny forsinkelse af letbanen får borgmester og regionsrådsformand til at bede om møde med Trafikstyrelsens direktør.

Af
JØRGEN RYE JP AARHUS

Det blev ikke i juni 2017, som først udmeldt.
Det blev heller ikke i september, hvor den storstilede åbning som bekendt gik i kransekage.
Og nu bliver det heller ikke i november 2017, som Trafikstyrelsens ellers havde bebudet, at aarhusianerne får lov at køre i letbane.
Det konstaterer Aarhus Letbane i en statusrapport på sin hjemmeside, og årsagen er denne gang, at Trafikstyrelsen ikke er tilfreds med beskrivelsen af de såkaldte tekniske regler.
"Aarhus Letbane kan konstatere, at Trafikstyrelsens argumentation undervejs i forløbet har ændret sig: Hovedproblemstillingen var tidligere operatørens sikkerhedsledelsessystem - nu er det i stedet argumentationsdybden for de tekniske regler. Efter mødet med Trafikstyrelsen den 13. november står det klart, at Aarhus Letbane ikke kommer til at åbne inden for de 5-8 uger efter aflysningen, som styrelsen havde stillet i udsigt," skriver letbaneselskabet.
Jens Velling, kommunikationschef ved Aarhus Letbane, ønsker ikke at tilføje yderligere kommentarer, men konstaterer blot:
"Vi og vores assessor, som er godkendt af Trafikstyrelsen, mener fortsat, at vi er klar til at køre."
Letbaneselskabet oplyser, at man vil være klar med en opdateret sikkerhedsrapport til Trafikstyrelsen i løbet af uge 48, som er den sidste uge af november.
Vicedirektør i Trafikstyrelsen Kåre Clemmesen påpeger, at meldingen om halvanden til to måneder var hans bedste skøn på daværende tidspunkt, og han fastholder, at styrelsen har leveret hurtig sagsbehandling.
"Når vi endnu ikke er kommet i mål, skyldes det alene den tid, som Aarhus Letbane har brugt på arbejdet. Og når letbanen anfører, at vi har skiftet argumentation undervejs, er det ikke korrekt. Vi har hele tiden haft fokus på både Keolis og letbanens tekniske regler," siger Kåre Clemmesen.
Han oplyser, at styrelsen forventer at bruge ca. to uger på at gennemgå den rapport, som Aarhus Letbane afleverer i uge 48, som er i slutningen af november.
»Realistisk set når vi nok hen i midten eller slutningen af december, før en godkendelse vil være på plads, men jeg håber da, at materialet er så godt, at vi kan godkende det,« siger Kåre Clemmesen.
Den seneste forsinkelse får nu Venstres politiske ordfører Gert Bjerregaard til at kræve handling fra borgmester Jacob Bundsgaard (S).
"Der er grænser for, hvor lang tid vi skal lade os trække rundt ved næsen af Trafikstyrelsen. Nu må borgmesteren og transportministeren sætte sig sammen og få lavet en liste over fejl og mangler. Vi har ikke brug for flere negative Aarhus-historier. Udover, at det er pinligt for Aarhus, er det også dyrt i tabte indtægter og personaleudgifter," siger Gert Bjerregaard.
Og den handling er allerede sat i værk, for borgmester Jacob Bundsgaard (S) og regionsrådsformand Bent Hansen (S) har netop tirsdag skrevet til Carsten Falk Hansen, der er den øverste direktør for Trafikstyrelsen.
I brevet skriver de to følgende:
"Det er med stor bekymring, at Region Midtjylland og Aarhus Kommune ser på den udestående sikkerhedsgodkendelse af letbanen. Vi anerkender naturligvis, at sikkerheden skal være i orden omkring såvel letbaneselskabet, selve letbanetogene og Keolis.
Vi er som interessenter bag selskabet meget optaget af, om der er noget, vi kan gøre for at fremme den igangværende proces. Det er svært for os at forstå, hvori problemerne består. Det er væsentligt for os at få en kort tidshorisont og en handlingsplan, som vi kan arbejde frem efter. Derfor har vi høj grad brug for Trafikstyrelsens hjælp til at komme i mål.
Vi vil derfor gerne invitere dig til et møde i slutningen af uge 47, hvor vi kan drøfte udfordringerne. Hvis de udestående problemer med sikkerhedsgodkendelserne da ikke er løst inden da, hvilket vi naturligvis alle håber."
Brevet skulle ifølge borgmesterens afdeling være på vej til Trafikstyrelsen tirsdag, og borgmesteren har ikke yderligere kommentarer.

Publiceret 14 November 2017 16:45

Lokalavisen Aarhus nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Lokalavisen Aarhus
SENESTE TV