“Sommertid er noget, fanden har skabt”

29. oktober skifter vi til normaltid. Det glæder formanden for Landsforeningen mod Sommertid, Jørgen Friis Bak, fra Beder

Af
Christina Johansen

Christina S. Johansen

Klokken er 11.20, siger telefonen og computeren, men armbåndsuret om Jørgen Friis Baks håndled viser 10.20.

Han er formand for Landsforeningen mod Sommertid og holder derfor standhaftigt fast i normaltid - det som nogle vil kalde vintertid.

“Sommertid er noget, fanden har skabt, og jeg har aldrig brugt det. Det er en selvskabt plage, som vi kunne spare os for. Det koster ikke noget, andet end en beslutning fra politikerne,” fortæller Beder-borgeren Jørgen Friis Bak, som netop nu går rundt og glæder sig til 29. oktober, hvor normaltiden vender tilbage.

Dermed kommer armbåndsuret - og privatens øvrige ure - altså igen til at passe, da viserne skrues en time tilbage.

Noget værre bøvl

Det er i Jørgen Friis Baks uddannelse som eksperimental-fysiker, man skal finde den første modstand mod sommertid.

“Man piller ikke ved måleinstrumenter,” som han siger.

Modstanden er dog større end som så, og argumenterne for at droppe sommertiden er mange.

“Da man indførte seneste sommertid tilbage i 1980, var det for at spare på energien til lys - og det var for så vidt godt nok. Men dengang brugte man ineffektive glødepærer. I dag bruger man lavenergi-pærer, og man kan praktisk talt ikke måle nogen forskel,” lægger Jørgen Friis Bak ud, før han går videre til påvirkningen af infrastrukturen:

“Når diverse planer skal justeres, er det en procedure, som koster penge. Desuden er det ikke alle lande i verden, der har sommertid, og i USA sker skiftet en uge tidligere end herhjemme, mens man på den sydlige halvkugle stiller urene modsat os. Det er noget værre rod,” forklarer han og gør klar til at line en række af argumenter på sundhedsområdet op, men mere om det senere.

Lavede selv foreningen

Faktisk er Jørgen Friis Bak ikke bare formand for Landsforeningen mod Sommertid, han er også ophavsmanden. Det var et tv-indslag tilbage i 2000, som satte skub i tingene.

“I indslaget så jeg en mand, som udtalte, at man burde lave en forening mod sommertid. Jeg tænkte: 'Nu er vi da to,' så jeg kontaktede ham og foreslog, at vi gjorde det. Vi lavede en hjemmeside, og så var foreningen født,” forklarer Beder-borgeren, som godt er klar over, at nogle måske trækker lidt på smilebåndet over dem.

Formålet med foreningen er dog ganske seriøst: At sætte så meget fokus på afskaffelsen af sommertid, at det til sidst sker. Det er da også blevet til utallige optrædener i medierne gennem årene.

“Vi lavede en strategi, som hed, at vi lader medierne finde os, så journalisterne føler ejerskab, og det har givet pote. Allerede året efter foreningens fødsel kom alle medierne stormende, og jeg fik fem minuters taletid i TV Avisen,” fortæller han med et smil.

På kanten af livsfarligt

Som tidligere nævnt er Jørgen Friis Bak langt fra færdig med at remse argumenter mod sommertid op. På sundhedsområdet er der nemlig en lang række problemer, mener han.

“Sommertid er på kanten af livsfarligt. Det er et minijetlag for hele befolkningen. Vi har et biologisk ur, som kører, og der bliver forstyrret af, at vi pludselig skal en time tidligere op om foråret. Vi bliver presset til det, og det stresser os. Man ser blandt andet en forøgelse af trafikuheld, fordi folk er døsige, det kender jeg da selv, og en svensk undersøgelse har vist flere hjertetilfælde i ugen efter skiftet om foråret,” siger formanden og fortsætter:

“Desuden er der fra den ene dag til den anden buldermørkt, når vi kører hjem om eftermiddagen. Hvis man har depressive tendenser, får man altså en knytnæve af mørke lige i ansigtet. En psykolog har da også påvist en stigning i antallet af depressive lige efter skiftet.”

Publiceret 27 October 2017 15:00

Lokalavisen Aarhus nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Lokalavisen Aarhus
SENESTE TV