Aarhus får en gigantisk måne på syv meter i diameter

Månen kommer til at hænge mellem to bygninger i midtbyen

 
I begyndelsen af november får Aarhus sin helt egen fuldmåne, der kommer til at hænge mellem to bygninger på Store Torv/Bispetorv.
Månen er et kunstværk, som har en diameter på hele syv meter og er designet ud fra NASA's billeder af månens overflade. Bagsiden af månen kan ikke ses fra jorden, så kunstværket er en sjælden mulighed for at opleve månen i tre dimensioner.
Månen er en del af 'Move for Life', som er den sidste af Aarhus 2017's 12 fuldmåneevents. Kunstværket 'Museum of the Moon' er lavet af kunstneren Luke Jerram, der er beæret over at have sit kunstværk med i Aarhus 2017's sidste fuldmåneevent. 
"Det er en stor ære at kunne præsentere Museum of the Moon i Aarhus under Europæisk Kulturhovedstad 2017. Jeg glæder mig meget til at lære mere om, hvad månen betyder for den danske kultur," siger den britiske kunstner i en pressemeddelelse fra DGI Østjylland, der arrangerer Move for Life samarbejde med kommuner, foreninger og kulturaktører i Region Midtjylland.
LÆS OGSÅ: Risskov får sin egen fuldmånefest
Månen bliver sat op fredag 3. november og taget ned søndag aften, når fuldmånedøgnet slutter. Fuldmånedøgnet er fra lørdag til søndag, så månen kommer til at stå som blikfang en hel dag, inden Move For Life begynder. Lige nu bliver der også arbejdet på en åbningsevent omkring månen. 
 

I hele regionen

Move For Life er et regionalt DGI-projekt, der vil forsøge at gentænke måden, vi er aktive på. Mere end 100 events i hele Region Midtjylland vil finde sted i fuldmånedøgnet den 4.-5. november, hvor det store fuldmånekunstværk skal bidrage til at fortælle historien:
"Hele præmissen er, at vi vil dele de små historier om folk, der gør en forskel for lokalsamfundet, og at alle de små historier tilsammen er en større bevægelse. Her har vi længe ledt efter nogle måder, hvorpå vi kunne belyse og italesætte det med en større historie,” fortæller Simon Knoblauch, projektleder på Move For Life.
jr
 

Move For Life er en fuldmånebegivenhed i forbindelse med Aarhus 2017. Begivenheden afholdes og arrangeres af DGI i samarbejde med kommuner, foreninger og kulturaktører i Region Midtjylland. Projektet er støttet med midler fra Kulturhovedstad Aarhus 2017.

- Finder sted 4.-5. november 2017
- Bevæger store dele af Region Midtjylland – 15 af 19 kommuner er med
- Gentænker motion, bevægelse, forenings- og kulturliv
- Sætter fokus på lokale fællesskaber og farverige oplevelser
- Byder på mere end 140 lokale idrætsevents med gratis deltagelse
- Har målsætning om at aktivere mere end 15.000 borgerne samtidigt

Læs mere og find oversigt over alle events på www.dgi.dk/moveforlife.

Publiceret 11 October 2017 06:45

SENESTE TV

År 2014 kommer på museum

Endnu en ny gade er på tegnebrættet i Den Gamle By. Ved siden af 1927- og 1974-bydelen kommer der en 2014-gade bestående af to forskellige hjem – singlekvindens og kernefamiliens – samt fem butikker.

"2014 er hundredåret for Den Gamle Bys stiftelse, derfor synes det oplagt at lave et nedslag der," siger museumsinspektør Anna Wowk Vestergaard.

"Desuden har vi haft et ønske om, at sende vores gæster på en rejse baglæns gennem tiden. Når 2014-gaden er færdig i 2020/21, vil den være det første, vores gæster møder, når de træder ind i Den Gamle By. 2014 er tæt på nutiden, og størstedelen af vores gæster vil derfor kunne genkende rigtig meget herfra. På den måde går de fra en tryg base og videre til noget, som deres bedsteforældre måske kender og husker. Og så videre derfra og mange hundrede år tilbage i tiden," fortæller hun.

Et moderne familiebegreb

Familiebegrebet er en af de ting, man i Den Gamle By har ønsket at vise, hvordan udvikler sig op igennem tiden.

"Vi har foretaget nogle nedslag i familiehistorien. I 1974 fokuserer vi på den klassiske kernefamilie og - i den helt gamle del af museet - på den udvidede husstand. I 2014-gaden har vi valgt at fokusere på singlekvinden og den moderne kernefamilie, regnbuefamilien, for via dem at illustrere, hvordan opfattelsen af måden at være familie på har ændret sig og er blevet mere elastisk," forklarer Anna Wowk Vestergaard.

Singlekvinden og regnbuefamilien har hun fundet via annoncering på Den Gamle Bys hjemmeside, sociale medier og netværk.

"Jeg har haft kontakten med vores to familier fra starten af projektet og står for at indsamle effekter til at genskabe deres hjem, som de så ud for fire år siden, i den kommende 2014-gade."

Registrering af ejendele

Det kan være svært og yders tidskrævende at indsamle selv simple brugsgenstande og dagligvarer fra år tilbage - også selv om der i dette tilfælde kun er tale om et spring på fire år.

"Da vi havde fundet vores to familier i 2014, foretog vi en registrering af, hvad de havde i deres hjem, så vi havde en indsamlingsliste over alle deres ejendele. Vi indledte i samme ombæring et samarbejde med blandt andre Dansk Supermarked, Thiese, Arla og Coop for at sikre, vi kunne skaffe de autentiske effekter. For eksempel går vores regnbuefamilie meget op i økologi, så vi har fået en del økologiske Änglamark produkter og tomme emballager fra Coop," fortæller museumsinspektøren.

"Hver gang vores familier har skiftet ud i hjemmet, har de doneret det brugte til os. Et af regnbuefamiliens tre børn er flyttet hjemmefra og har solgt sine møbler til os. Og nogle af familiens hvidevarer er gået i stykker, så dem har vi også overtaget."

Den detaljerede liste over, hvad familierne havde i deres hjem i 2014, ligger på Den Gamle Bys hjemmeside.

"Vi får rigtig mange henvendelser fra både producenter og privatpersoner, som gerne vil hjælpe med effekter. Folk kan godt lide tanken om, at tingene får nyt liv på museet," siger Anna Wowk Vestergaard.

Tre butikker

To af de fem butikker i 2014-gaden kommer til at invitere besøgende ind for at 'smage på historien’.

"Den ene bliver et pizzeria. Pizza er jo vores smørrebrød anno 2014. Med pizzeriaet illustrerer vi, hvordan det er blevet mainstream at spise på gaden, samtidig med at vi skaber en genkendelig smagsoplevelse hos vores gæster. Den anden butik bliver en luksus isbutik, hvor vi forestiller os, der skal være brunt papir i ruderne om vinteren med en opfordring til at købe isen på nettet. På den måde får vi også introduceret nethandlen," forklarer Anna Wowk Vestergaard.

"Herudover kommer der tre facadebutikker. En 7eleven som er med til at fortæller dagligvarehandlens historie. Og et solcenter. Solcentret er et eksempel på noget, der fylder meget i en tid, og så stort set forsvinder. Fuldstændig som i 1974, hvor der var røg alle vegne - også indenfor i lejligheder og på arbejdspladser," fortsætter hun.

Den sidste butik på den nye gade bliver en kombineret bank og ejendomsmægler.

"Rigtig mange filialer lukkede i 2014, da mere og mere sker via nettet - derfor en bank. Og ejendomsmægleren giver os mulighed for via ejendomsannoncer at illustrere villaer og parcelhuse fra den tid, som vi ellers ikke har plads til," fortæller Anna Wowk Vestergaard.

Den nye 2014-gade skal ligge ved den nuværende pavillon-indgang ned mod Ceres krydset.

"2014-gaden kommer til at ligge på Dronning Margretes gade, som ligesom kommer til at lukke området med de forskellige bydele af og slutte ringen. Eller i dette tilfælde: karréen."