Dronning Margrethe stod klar ved talerstolen, da hun tidligere i dag officielt åbnede Moesgaard Museums nye middelalder-udstilling. Foto: Jonas Wrede Hansen.

Dronning Margrethe stod klar ved talerstolen, da hun tidligere i dag officielt åbnede Moesgaard Museums nye middelalder-udstilling. Foto: Jonas Wrede Hansen.

Dronningen åbnede ny udstilling på Moesgaard Museum

Middelalder-udstillingen 'Fri os fra det onde' er nu officielt blevet åbnet på Moesgaard Museum

Af
Jonas Hansen

Jonas Wrede Hansen

"Museet er nu færdig med sin udstilling, men færdig, det bliver de aldrig, og det må man slet ikke håbe for dem, at de er. For vores viden udvikler sig hele tiden."
Sådan lød det blandt andet i talen fra dronning Margrethe, da hun tidligere i dag åbnede den nye middelalder-udstilling 'Fri os fra det onde' på Moesgaard Museum. Kort forinden havde majestæten selv været på rundtur i udstillingen, hvor hun viste stor begejstring for dens mange visuelle dele samt historie-fortællende elementer.   
LÆS OGSÅ: Om prins Henriks skulptur på havnen: "Den har nogle sjove afrundinger"
'Fri os fra det onde' følger middelalderens mennesker gennem dåben, jordens skabelse og det kristne dogme, dødssynderne, fristelserne og ind i skærsilden. Det hele foregår igennem film, animationer og forskellige fund som til sammen fortæller flere dramatiske middelalder-historier. 

Dronning Margrethe viste især stor interesse i en af de historie-fortællende dele af den nye udstilling på Moesgaard Museum, hvor hun iført et par høretelefoner fik en historie fortalt.

Dronning Margrethe viste især stor interesse i en af de historie-fortællende dele af den nye udstilling på Moesgaard Museum, hvor hun iført et par høretelefoner fik en historie fortalt.

Fuldender det nye Moesgaard Museum

Middelalderudstillingen fuldender opbygningen af Moesgaard Museums permanente udstillinger om oldtid og middelalder, hvoraf de første om bronzealderen, jernalderen og vikingetiden blev åbnet i forbindelse med indvielsen af museets nye udstillingsbygning i oktober 2014.
LÆS OGSÅ: Trafikken mod Moesgaard Museum ødelægger skovmiljøet
"Jeg vil ønske for Moesgaard, at det bliver en ligeså stor glæde for dem, der har arbejdet med det, som de tidligere afsnit er det for alle, der har været at besøge, og for dem, som kommer igen og igen. Jeg vil ønske alt det bedste for det arbejde, der gøres her på Moesgaard," fortsatte dronning Margrethe i sin tale. 
Dronningen, som er protektor for Moesgaard Museum, åbnede også de første tre af de permanente udstillinger på museet. 
"Og med disse ord vil jeg gerne erklære middelalder-udstillingen 'Fri os fra det onde' for åben," lød det fra dronning  Margrethe, idet hun officielt åbnede den nye udstilling. 
Udstillingen vil være åben for publikum fra i morgen. 

Publiceret 09 October 2017 15:45

SENESTE TV

Præsteklumme:

Livstræets krone

præsteklumme En af de meget populære sange ved vores morgensang med eleverne fra Lystrup Skole er 'Livstræets krone'. Den appellerer umiddelbart til børn og unge mennesker. Men den bliver også jævnligt bragt i forslag for eksempel til dåbsgudstjenester og konfirmationer. Det er da også en dejlig, livsbekræftende sang, der sunget første gang ved indvielsen af et stort billedtæppe på Silkeborg Højskole. Tekst og melodi blev skrevet af to lærere på Højskolen, Erik Lindebjerg og Hans Holm. Sangen har et herligt refræn:

Lad dem lege i livstræets krone,

lad dem føle, at livet er stort,

lad dem skue de blå horisonter

og himmelhvælvingens port.

Hvem vil ikke gerne lege i livstræets krone og føle, at livet er stort, når der er så meget andet, der kan trykke mennesker ned og gøre os til slaver af job og tid? Mon ikke alle drømmer om blå horisonter og en strålende lys himmelhvælving? Det poetiske sprog skaber billeder, som vi forbinder os til med følelser og håb.

Og her er det så, at kærligheden kommer ind. Kærligheden til den blå planet, der er vores fælles hjem. Vi må tage ansvaret på os af kærlighed til vore medmennesker rundt om på hele kloden, såvel som til vore egne børn og børnebørn

Men det rationelle sprog taler anderledes realistisk og nøgternt om de kendsgerninger, der ikke er til at komme uden om. Jeg har lige været til et foredrag med meteorologen Mikael Jarnvig om 'Klima og kærlighed', hvor det rationelle sprog især blev taget i brug. De var nemlig mange kolde og alarmerende facts i det foredrag. Men klimaet kan vi ikke alene forholde os til med vores fornuft. De store spørgsmål involverer også vores følelser. Vi må have kærligheden med.

Præsteklumme: At blive set

I sit foredrag refererede Mikael Jarnvig en tale om klimaet, som Barack Obama holdt som USA's præsident i 2015. I sin tale sagde Obama følgende: ”De menneskelige aktiviteter er skyld i store klimaændringer. I de senere år har vi set usædvanligt stærke storme, lange perioder med tørke, kraftige skovbrande og voldsomme oversvømmelser. Indlandsisen smelter så hurtigt, at National Geograhic hele tiden må ændre deres kort. Vi er den første generation til at føle, hvor alvorlige klimaændringerne er – og vi er den sidste generation, der kan nå at gøre noget ved det.”

Det er meget alvorlig tale, som nok kan gøre en og anden desillusioneret. Men det er også en tale, som holder mennesket fast på det ansvar, vi er blevet betroet, som Guds skabninger og forvaltere af klodens vand, luft, jord – ja, hele den rige natur, som vi er indfældet i og afhængig af.

Og her er det så, at kærligheden kommer ind. Kærligheden til den blå planet, der er vores fælles hjem. Vi må tage ansvaret på os af kærlighed til vore medmennesker rundt om på hele kloden, såvel som til vore egne børn og børnebørn. Vi kan ikke være ligeglade og bare bruge løs, som om der var uanede ressourcer, og som om vores 'brug-og-smid-væk' mentalitet er uden konsekvenser. Vi skal lytte til fornuft og bruge både hjerte og forstand. Og det skal vi gøre, for at vore efterkommere også kan synge med på sangen om legen i livstræets krone, der får os til at føle, at livet er vidunderligt stort.