Gå en tur og hør et mord i byens gader

DR har som noget helt nyt lavet en mordkrimi, som kan høres, mens man går i de gader, hvor historien udspiller sig.

Af
Af Stine Østergaard og Bente Tahmasbi Hansen

Byen, som du tror, du kender, gemmer på en hemmelighed. Simone Ventrigada er fundet myrdet i en snæver baggyde i midtbyen. Den unge journalistpraktikant Esther Sognklø ender hurtigt på sporet af morderen – og du er med!

“Vi har taget den oldgamle tradition med at fortælle gyserhistorier og krydret den med spritny teknologi,” siger Mette Kruse, som er producer på 'Tryk play for mord'.

Uhygge med indlevelse

Det er Finn Nørbygaards stemme, der guider dig gennem den Dan Turell' inspirerede krimifortælling.

Stemningen er melankolsk og fortællingen er fiktiv, men de kendte placeringer og det at være ude i virkeligheden giver fortællingen et realistisk twist. Man går sammen med hovedpersonen samme rute som morderen.

“Når man er vant til at høre podcasts, er det jo kun lyd uden det visuelle. Når man bevæger sig rundt, er byen en slags scenografi, hvor man kan stå på stedet og føle, det er her, det foregår. For det er her, at det foregår,” siger producer Mette Kruse.

“Der er virkelig drama på drengen,” supplerer Kræsten Kusk, der er instruktør på stykket.

På et tidspunkt bliver hovedpersonen kontaktet af en skummel fyr, som måske fører hende på sporet af morderen.

“Han er en Cosplay-type, som er udklædt og hedder Blacker Than Black. Hun ved ikke, om hun kan stole på ham,” forklarer Kræsten Kusk handlingen.

“Det var faktisk virkelig sjovt at opleve in real life!” udbryder Mette Kruse, da hun for første gang hører hele fortællingen, mens hun går ruten rundt i Aarhus. Foto: Stine Østergaard

“Det var faktisk virkelig sjovt at opleve in real life!” udbryder Mette Kruse, da hun for første gang hører hele fortællingen, mens hun går ruten rundt i Aarhus. Foto: Stine Østergaard

En Aarhus-oplevelse

'Tryk Play for mord' er en podwalk, som er en stedsbestemt podcast. En slags alternativ byvandring kalder Mette Kruse det, og en helt anderledes måde at være på opdagelse i byen på.

“Den melankolske og uhyggelige stemning er med til at tvinge øjnene til at få øje på nogle ting, man måske ikke normalt lægger mærke til. Ruten er lagt forbi mange af Aarhus' kendte steder, men lidt i skyggesiden og i de små gader,” siger producer Mette Kruse.

Forfatteren til fortællingen er Christian Gamst Miller Harris, som står bag tv-serien Dicte, der også er en rigtig Aarhus-krimi. Faktisk er Aarhus et gennemgående tema for hele podwalk'en.

Alle lydene er optaget i Aarhus, og de fleste af skuespillerne i lydfortællingen har forbindelse til Aarhus. Musikken består også af remixede udgaver af blandt andet Thomas Helmigs og Peter AGs musik. Det har fået en melankolsk drejning, så det skaber en Twin Peaks-agtig stemning.

“Vi trængte til at komme ud af København og lave noget i Aarhus. Jeg har selv boet her. Det er et dejligt sted, og det var vigtigt for os, at det blev den rigtige Aarhus-stemning,” siger producer Mette Kruse, der i dag bor og arbejder i København.

“Det var dejligt at gå turen i solskin i dag, men vil man opleve et rigtig gys, skal man gå turen efter mørkets frembrud,” anbefaler hun, men advarer samtidig:

“Der er altså nogle steder – for eksempel Posthussmøgen – der kan det fandme godt være spooky!”

En præsentation af 'Tryk play for mord' blev lagt på nettet i sidste uge og fik straks stor opmærksomhed. 45.000 så en video om den det første døgn.

Fakta:

  • 'Tryk play for mord' er en podwalk produceret af DR Drama.
  • Du kan komme med på fortælleturen ved at downloade app'en 'Podwalk' til din mobil og søge efter 'Tryk play for mord'.
  • Her kan du se ruten og gps-punkterne, som aktiverer historiefortællingen.
  • Første punkt på ruten er trappen op til Dokk1. Når du har downloaded app'en og stillet dig der, kan du blot trykke play, og du bliver guidet gennem byen i jagt på morderen.
  • Turen tager mindst 72 minutter og slutter ved Rådhuset.

Publiceret 28 September 2017 10:00

SENESTE TV

År 2014 kommer på museum

Endnu en ny gade er på tegnebrættet i Den Gamle By. Ved siden af 1927- og 1974-bydelen kommer der en 2014-gade bestående af to forskellige hjem – singlekvindens og kernefamiliens – samt fem butikker.

"2014 er hundredåret for Den Gamle Bys stiftelse, derfor synes det oplagt at lave et nedslag der," siger museumsinspektør Anna Wowk Vestergaard.

"Desuden har vi haft et ønske om, at sende vores gæster på en rejse baglæns gennem tiden. Når 2014-gaden er færdig i 2020/21, vil den være det første, vores gæster møder, når de træder ind i Den Gamle By. 2014 er tæt på nutiden, og størstedelen af vores gæster vil derfor kunne genkende rigtig meget herfra. På den måde går de fra en tryg base og videre til noget, som deres bedsteforældre måske kender og husker. Og så videre derfra og mange hundrede år tilbage i tiden," fortæller hun.

Et moderne familiebegreb

Familiebegrebet er en af de ting, man i Den Gamle By har ønsket at vise, hvordan udvikler sig op igennem tiden.

"Vi har foretaget nogle nedslag i familiehistorien. I 1974 fokuserer vi på den klassiske kernefamilie og - i den helt gamle del af museet - på den udvidede husstand. I 2014-gaden har vi valgt at fokusere på singlekvinden og den moderne kernefamilie, regnbuefamilien, for via dem at illustrere, hvordan opfattelsen af måden at være familie på har ændret sig og er blevet mere elastisk," forklarer Anna Wowk Vestergaard.

Singlekvinden og regnbuefamilien har hun fundet via annoncering på Den Gamle Bys hjemmeside, sociale medier og netværk.

"Jeg har haft kontakten med vores to familier fra starten af projektet og står for at indsamle effekter til at genskabe deres hjem, som de så ud for fire år siden, i den kommende 2014-gade."

Registrering af ejendele

Det kan være svært og yders tidskrævende at indsamle selv simple brugsgenstande og dagligvarer fra år tilbage - også selv om der i dette tilfælde kun er tale om et spring på fire år.

"Da vi havde fundet vores to familier i 2014, foretog vi en registrering af, hvad de havde i deres hjem, så vi havde en indsamlingsliste over alle deres ejendele. Vi indledte i samme ombæring et samarbejde med blandt andre Dansk Supermarked, Thiese, Arla og Coop for at sikre, vi kunne skaffe de autentiske effekter. For eksempel går vores regnbuefamilie meget op i økologi, så vi har fået en del økologiske Änglamark produkter og tomme emballager fra Coop," fortæller museumsinspektøren.

"Hver gang vores familier har skiftet ud i hjemmet, har de doneret det brugte til os. Et af regnbuefamiliens tre børn er flyttet hjemmefra og har solgt sine møbler til os. Og nogle af familiens hvidevarer er gået i stykker, så dem har vi også overtaget."

Den detaljerede liste over, hvad familierne havde i deres hjem i 2014, ligger på Den Gamle Bys hjemmeside.

"Vi får rigtig mange henvendelser fra både producenter og privatpersoner, som gerne vil hjælpe med effekter. Folk kan godt lide tanken om, at tingene får nyt liv på museet," siger Anna Wowk Vestergaard.

Tre butikker

To af de fem butikker i 2014-gaden kommer til at invitere besøgende ind for at 'smage på historien’.

"Den ene bliver et pizzeria. Pizza er jo vores smørrebrød anno 2014. Med pizzeriaet illustrerer vi, hvordan det er blevet mainstream at spise på gaden, samtidig med at vi skaber en genkendelig smagsoplevelse hos vores gæster. Den anden butik bliver en luksus isbutik, hvor vi forestiller os, der skal være brunt papir i ruderne om vinteren med en opfordring til at købe isen på nettet. På den måde får vi også introduceret nethandlen," forklarer Anna Wowk Vestergaard.

"Herudover kommer der tre facadebutikker. En 7eleven som er med til at fortæller dagligvarehandlens historie. Og et solcenter. Solcentret er et eksempel på noget, der fylder meget i en tid, og så stort set forsvinder. Fuldstændig som i 1974, hvor der var røg alle vegne - også indenfor i lejligheder og på arbejdspladser," fortsætter hun.

Den sidste butik på den nye gade bliver en kombineret bank og ejendomsmægler.

"Rigtig mange filialer lukkede i 2014, da mere og mere sker via nettet - derfor en bank. Og ejendomsmægleren giver os mulighed for via ejendomsannoncer at illustrere villaer og parcelhuse fra den tid, som vi ellers ikke har plads til," fortæller Anna Wowk Vestergaard.

Den nye 2014-gade skal ligge ved den nuværende pavillon-indgang ned mod Ceres krydset.

"2014-gaden kommer til at ligge på Dronning Margretes gade, som ligesom kommer til at lukke området med de forskellige bydele af og slutte ringen. Eller i dette tilfælde: karréen."