Superfan:

Bamse ville helt sikkert være stolt

Marianne Bonde Andersen står bag den største mindeside på Facebook til ære for Flemming 'Bamse' Jørgensen. Hun glæder sig over, at den folkekære sanger endelig får sin egen plads, selvom hun mener, at den kommer mange år for sent

Af
Jonas Hansen

Jonas Wrede Hansen

I dag er det blevet bekræftet hos Aarhus Kommune, at Flemming 'Bamse' Jørgensen får en plads opkaldt efter sig ved havnen i Aarhus. Det sker over seks år efter, at den folkekære sanger pludseligt døde nytårsnat i 2011. 
Center for Byens Anvendelse i Aarhus Kommune oplyser til Lokalavisen Aarhus, at Flemming Bamse Jørgensens Plads kommer til at være placeret ved havnebassinnet på Hjortholmsvej ind mod Aarhus Ø, og at pladsen indvies lørdag 7. oktober. 
Dagens nyhed glæder naturligvis Bamse-fanen Marianne Bonde Andersen, som står bag den største mindeside på Facebook for Flemming 'Bamse' Jørgensen med mere end 155.000 følgere.
"Jeg kan kun bifalde, at den kommer. Jeg synes, det er rigtig fint, og jeg ved, at det har været et ønske fra familiens side," fortæller hun. 

Kommer for sent

Men selvom Marianne Bonde Andersen glæder sig til, at den nye plads bliver indviet, så synes hun, at den kommer en del år for sent.
"Det er i hvert fald ikke for tidligt, at den kommer. Vi har kæmpet for den længe," fortæller hun og fortsætter:
"Den har jo været undervejs i et stykke tid, og jeg synes, at den burde være kommet, da man snakkede om det første gang tilbage i 2012. Men det er selvfølgelig godt, at man ikke bare gøre det halvt, som man kunne have frygtet, hvis det var blevet gjort tidligere. Bedre sent end aldrig."
(Artiklen fortsætter under kortet)
Her bliver Flemming Bamse Jørgensens Plads bliver placeret
Marianne Bonde Andersen er ofte i kontakt med Bamses nærmeste familie og ved derfra, at den folkekære sanger havde et tæt forhold til havnen i Aarhus, og at det derfor er rigtig fint, at den nye plads kommer til at ligger der. 
 

Vil plante AGF-flag

På Facebooksiden 'R. I. P. Flemming Bamse Jørgensen', som den mangeårige superfan står bag, blev nyheden om den nye plads også modtaget rigtig godt i dag. Selv glæder Marianne Bonde Andersen sig også rigtig meget til 7. oktober, hvor pladsen bliver indviet.
"Selvfølgelig glæder jeg mig, og jeg har også allerede sat et kryds i kalenderen og aftalt med en af mine venner, at vi skal troppe op sammen," fortæller hun og fortsætter:
"Jeg tror helt sikkert, at det er et sted, som jeg vil smutte forbi, når jeg er en tur i Aarhus. Jeg har også tænkt mig at plante et lille AGF-flag dernede. AGF og Bamse var jo som pot og pande."
For Marianne Bonde Andersen det vigtigst, at familien til Flemming Bamse Jørgensen er tilfreds med placeringen på havnen, og så er hun sikker på, at den folkekære sanger ville være rigtig tilfreds med nu at få sin helt egen plads i hjembyen. 
"Nu var Bamse jo ikke en person, som gerne ville have sig selv i fokus hele tiden. Han ville gerne have, at det handlede om musikken. Jeg tror, han ville være ydmyg omkring det, men han ville selvfølgelig også være rigtig stolt," fortæller hun. 

Marianne Bonde Andersen står bag 'R. I. P. Flemming Bamse Jørgensen'-siden på Facebook, der har over 150.000 følgere. Arkivfoto.

Marianne Bonde Andersen står bag 'R. I. P. Flemming Bamse Jørgensen'-siden på Facebook, der har over 150.000 følgere. Arkivfoto.

Publiceret 20 September 2017 16:30

SENESTE TV

År 2014 kommer på museum

Endnu en ny gade er på tegnebrættet i Den Gamle By. Ved siden af 1927- og 1974-bydelen kommer der en 2014-gade bestående af to forskellige hjem – singlekvindens og kernefamiliens – samt fem butikker.

"2014 er hundredåret for Den Gamle Bys stiftelse, derfor synes det oplagt at lave et nedslag der," siger museumsinspektør Anna Wowk Vestergaard.

"Desuden har vi haft et ønske om, at sende vores gæster på en rejse baglæns gennem tiden. Når 2014-gaden er færdig i 2020/21, vil den være det første, vores gæster møder, når de træder ind i Den Gamle By. 2014 er tæt på nutiden, og størstedelen af vores gæster vil derfor kunne genkende rigtig meget herfra. På den måde går de fra en tryg base og videre til noget, som deres bedsteforældre måske kender og husker. Og så videre derfra og mange hundrede år tilbage i tiden," fortæller hun.

Et moderne familiebegreb

Familiebegrebet er en af de ting, man i Den Gamle By har ønsket at vise, hvordan udvikler sig op igennem tiden.

"Vi har foretaget nogle nedslag i familiehistorien. I 1974 fokuserer vi på den klassiske kernefamilie og - i den helt gamle del af museet - på den udvidede husstand. I 2014-gaden har vi valgt at fokusere på singlekvinden og den moderne kernefamilie, regnbuefamilien, for via dem at illustrere, hvordan opfattelsen af måden at være familie på har ændret sig og er blevet mere elastisk," forklarer Anna Wowk Vestergaard.

Singlekvinden og regnbuefamilien har hun fundet via annoncering på Den Gamle Bys hjemmeside, sociale medier og netværk.

"Jeg har haft kontakten med vores to familier fra starten af projektet og står for at indsamle effekter til at genskabe deres hjem, som de så ud for fire år siden, i den kommende 2014-gade."

Registrering af ejendele

Det kan være svært og yders tidskrævende at indsamle selv simple brugsgenstande og dagligvarer fra år tilbage - også selv om der i dette tilfælde kun er tale om et spring på fire år.

"Da vi havde fundet vores to familier i 2014, foretog vi en registrering af, hvad de havde i deres hjem, så vi havde en indsamlingsliste over alle deres ejendele. Vi indledte i samme ombæring et samarbejde med blandt andre Dansk Supermarked, Thiese, Arla og Coop for at sikre, vi kunne skaffe de autentiske effekter. For eksempel går vores regnbuefamilie meget op i økologi, så vi har fået en del økologiske Änglamark produkter og tomme emballager fra Coop," fortæller museumsinspektøren.

"Hver gang vores familier har skiftet ud i hjemmet, har de doneret det brugte til os. Et af regnbuefamiliens tre børn er flyttet hjemmefra og har solgt sine møbler til os. Og nogle af familiens hvidevarer er gået i stykker, så dem har vi også overtaget."

Den detaljerede liste over, hvad familierne havde i deres hjem i 2014, ligger på Den Gamle Bys hjemmeside.

"Vi får rigtig mange henvendelser fra både producenter og privatpersoner, som gerne vil hjælpe med effekter. Folk kan godt lide tanken om, at tingene får nyt liv på museet," siger Anna Wowk Vestergaard.

Tre butikker

To af de fem butikker i 2014-gaden kommer til at invitere besøgende ind for at 'smage på historien’.

"Den ene bliver et pizzeria. Pizza er jo vores smørrebrød anno 2014. Med pizzeriaet illustrerer vi, hvordan det er blevet mainstream at spise på gaden, samtidig med at vi skaber en genkendelig smagsoplevelse hos vores gæster. Den anden butik bliver en luksus isbutik, hvor vi forestiller os, der skal være brunt papir i ruderne om vinteren med en opfordring til at købe isen på nettet. På den måde får vi også introduceret nethandlen," forklarer Anna Wowk Vestergaard.

"Herudover kommer der tre facadebutikker. En 7eleven som er med til at fortæller dagligvarehandlens historie. Og et solcenter. Solcentret er et eksempel på noget, der fylder meget i en tid, og så stort set forsvinder. Fuldstændig som i 1974, hvor der var røg alle vegne - også indenfor i lejligheder og på arbejdspladser," fortsætter hun.

Den sidste butik på den nye gade bliver en kombineret bank og ejendomsmægler.

"Rigtig mange filialer lukkede i 2014, da mere og mere sker via nettet - derfor en bank. Og ejendomsmægleren giver os mulighed for via ejendomsannoncer at illustrere villaer og parcelhuse fra den tid, som vi ellers ikke har plads til," fortæller Anna Wowk Vestergaard.

Den nye 2014-gade skal ligge ved den nuværende pavillon-indgang ned mod Ceres krydset.

"2014-gaden kommer til at ligge på Dronning Margretes gade, som ligesom kommer til at lukke området med de forskellige bydele af og slutte ringen. Eller i dette tilfælde: karréen."