Stor, historisk restaurant åbner i Ceres’ gamle brygkældre

MALT bliver noget helt unikt for Aarhus

Af
Af Jan L. Pedersen

Aarhus Update

En drøm af en restaurant med eventlokaler åbner snart i Aarhus. Lokationen er så unik, at man tror, det er løgn.
Det er i de historiske lokaler, som før husede det gamle Ceres' bryggeri i Aarhus, at byens nye MALT åbner. Det er vel at mærke i den del, som er mere eller mindre uberørt, vi taler om.
Den del er i øvrigt fredet. Ceres var før i tiden byens stolte bryggeri, men de dage er som bekendt længst forbi. Men heldigvis bliver de smukke kældre snart fyldt med øl igen. Vinbarerne har for længst gjort sit indtog, men vi har endnu ikke set en “rigtig” øl-restaurant i Aarhus - før nu.

Baren.

Baren.

En location som lammetæver det meste

 Nu er det ikke Kong Hans eller Restaurant AOC, vi er i. Men Malts lokaler minder om dem - eller måske er det omvendt?
Lokalerne på Ceres Bryggeriet er historiske og tilhører en øl- og industrikultur, som går 150 år tilbage i Aarhus. I den nye restaurant MALT er der plads til 115 gæster med nyt åbent køkken.
Konceptet er bygget op over et delkoncept med direkte sammenkobling af øl fra Kissmeyer. Idéen har vi ikke set i Aarhus endnu. Den nyåbnede Restaurant Barr i de gamle Noma lokaler kan noget af det samme. Men de ligger ikke i Aarhus, selvom de har aarhusianeren Thorsten Schmidt som styrmand i køkkenet.
Udover det, så bliver de rustikke, historiske og rå lokaler en ramme, som næsten er umulig at slå.
Manden bag projektet er byens driftige gastro-iværksætter Søren Anker, som står bag blandt andet Turbinehallen, Auktionshuset, Johan R og NEEM Deli i Risskov.
Lokalerne i det “gamle” Ceres er stadigvæk flotte og skriger på, at der laves noget, der smager af øl i dem.
 
 

Her kommer restauranten til at ligge.

Her kommer restauranten til at ligge.

Øl fra Brygmester Kissmeyer

Når vi taler om øl, så er det svært at komme uden om navnet Anders Kissmeyer. Stifteren af Nørrebro Bryghus og uddannet brygmester, vel at mærke fra den gang en brygmesteruddannelse tog lang tid.
Kravet var, at man var civilingeniør, inden man kunne søge om optagelse på Den Skandinaviske Bryggerhøjskole. Kissmeyer regnes for en af landets bedste. Han tilhører den internationale elite af brygmestre, og blev i 2012 udnævnt til "Best Active Brewmaster" på verdensplan.
Med Anders Kissmeyer som spydspids og Theodor Schiøtz Brewing Co. mikrobryggeri i Odense, er man klar med op til 16 Craft Beer, når MALT slår dørene op i det gamle bryggeri i Aarhus.
Der bliver 20 ølhaner, og der vil altid være mellem 16 og 20 forskellige øl på hanerne.
Nu er de gamle Ceres lokaler jo ikke verdens mindste, og mulighederne er mange.
"MALT får tre forskellige rum. MALT Restaurant og Lounge i øvre kælder, MALT Fest og Event i nedre kælder og så MALT Bryggerboligen, der åbner omkring årsskiftet," fortæller ejer Søren Anker fra og fortsætter:
"I den gamle brygkælder, med seks-syv meter til loftet, kommer MALT Fest og Event. Det er her, der bliver mulighed for at afholde større selskaber og få en oplevelse ud over det sædvanlige."

De fredede kældre.

De fredede kældre.

Her bliver tingene gjort ordentligt

Jeg har før kritiseret restauratørerne i Aarhus, eller flere af dem, for at kopiere hinanden. Men det behøver jeg ikke her. Tværtimod.
Søren Anker går sine egne veje, og laver noget, vi ikke har set før. Respekt og ros for det. Projektet har været to et halv år undervejs, og det har ikke været nemme og billige løsninger, som er truffet.
Alt er i orden. Flot og gennemført på alle fronter, hvilket skaber høje forventninger, i hvert fald hos mig.
MALT Fest og Event åbner 02. september, og 01. oktober åbner MALT Restaurant og Lounge. I sidstnævnte vil der være stor fokus på øl i kombination med mad.
Der bliver plads til knap 100 spisende gæster, og der arbejdes intenst på delemad, for eksempel 10 forskellige retter og 10 forskellige slags øl til 500 kroner pr. person.
På menukortet kommer anbefalinger på øl, som passer til den givne ret. Anbefalingerne vil ske i tæt samarbejde med nogle af landets bedste kokke.
Det tredje og sidste rum er MALT Bryggerboligen. Her er intentionen, at rummet bliver en legeplads og et eksperimentarium. En kombination af restaurant, selskabslokale og event med plads til 40-50 mennesker.
"I gamle dage brugte Ceres Bryggerboligen som besøgscenter. Her bliver der mulighed for at afholde konfirmation, fødselsdag eller bryllup. Ideen er også at invitere kokke ind og lave en form for pop-up restaurant i en tidsbegrænset periode. Der vil være ølsmagninger og ølsommeliers, som kan fortælle historien bag de øl, der serveres. Der kommer også en Bottleshop med en growlermaskine, hvor eksempelvis krydstogtsgæster - efter at have besøgt Den Gamle By - kommer ind og køber Craft Beer," fortæller Søren Anker.

Her skal der være 20 ølhaner.

Her skal der være 20 ølhaner.

Øl, mad og ølmenu til maden

Maden kommer ikke til at følge et dogme. Her er frit spil, og alt er tilladt. Så det bliver god, spændende og selvfølgelig frisklavet mad, som vi kommer til at spise hos MALT.
Det bliver mad, som er godt til øl. Der bliver a la carte serveringer, men også en menu med 8 retter og en stor menu med 12 retter.
Prisniveauet bliver ikke højt. 8 retter med 4 forskellige øl kommer til at koste 500 kroner. Altså en sympatisk pris, hvor alle kan være med.
Det er øllet, som helt naturligt vil tage opmærksomheden, men der vil også være vin. Så hvis du ikke er til øl, så fortvivl ikke. Der vil også været et anstændigt udvalg på den front.
Sjældent har jeg glædet mig så meget til et ny restaurant åbner, som tilfældet er med MALT.

Køkkenet hos MALT.

Køkkenet hos MALT.

En af de tre indgange til MALT.

En af de tre indgange til MALT.

MALT

Ceresbyen 68C

8000 Aarhus C

Publiceret 22 August 2017 10:11

SENESTE TV