Forandring ved Mølleparken:

Hostel-høring er nu inden for rækkevidde

Ændring på ændring betyder, at lokalplan og dermed åbningsdato for nyt hostel i det gamle hovedbibliotek lader vente på sig

Af
Christina Johansen

Christina S. Johansen

“Forventes at åbne 1. april 2017,” sådan lød det, da Lokalavisen Aarhus i juni 2015 sidst skrev om det nye projekt for det gamle hovedbibliotek i Mølleparken.
“Ja, det kommer jo nok til at knibe,” lyder det med et grin, da vi fanger Jens Winther, direktør i Norcap Development, der har Biblioteksparken A/S som datterselskab.
Det tidligere hovedbibliotek blev solgt til konsortiet Biblioteksparken A/S ved udgangen af 2014. Planerne var store. Måske også for store. I hvert fald har gentagne ændringer af projektet betydet, at lokalplansarbejdet, og dermed åbningsdatoen, er blevet udskudt betragteligt.
Nu er der dog skred i tingene. På byrådets sidste møde inden sommerferien blev sagen taget op og sendt i Teknisk Udvalg, som behandlede den 14. august. Derefter er den på byrådsmødets dagsorden 16. august.
“Nu håber vi bare, at vi snart kan få igangsat den offentlige høring. Jo før, vi kan komme i gang, jo bedre. Kom de og sagde, at vi kunne gå i gang i morgen, så gjorde vi det. Så klar er vi,” siger Jens Winther.
Hvis alt glider glat, er der udsigt til, at projektet kommer i høring indenfor et par måneder, og til at lokalplanen ligger klar i slutningen af året eller begyndelsen af det næste.

Hostel, boliger og erhverv

Oprindeligt skulle det gamle hovedbibliotek indeholde både et nyt Naturhistorisk Museum, et hostel og boliger.
“Første gang, der skete en forsinkelse, var i forbindelse med at få indlemmet Naturhistorisk Museum i projektet. Der var afsat tid til at afprøve, om museet kunne finde midlerne til at rykke ind. Det viste sig at være sværere end som så, men vi var så begejstrede for projektet, at vi synes, at det var ærgerligt at slå det ihjel for hurtigt, så vi rykkede tidsplanen for at give naturhistorisk museum mere tid,” forklarer Jens Winther.
Det lykkedes ikke museet at finde midlerne, og dermed blev det et scenarie med hostel, boliger og erhverv, som skulle realiseres. Og det projekt havde byens borgere masser af kommentarer til i den indledende høring.
“Det her er et vigtigt sted i byen, så det er indlysende, at alle vil sikre sig, at det bliver så godt, som det overhovedet kan blive. Derfor kom der også mange kommentarer. På baggrund af kommentarerne satte vi os sammen med stadsarkitekten og arbejdede en del hensyn ind i projektet. Det har især betydet mange ændringer på boligdelen,” siger Jens Winther og fortsætter:
“Hostellet bliver desuden større end oprindeligt, og når man får flere senge, skal de omkringliggende arealer også følge med.”

Til glæde for hele byen

Det nye hostel får 550 sengepladser i det gamle hovedbibliotek plus en udbygget lobby samt restaurant, som alle byens borgere kan benytte. Der kommer desuden et væld af aktiviteter i Mølleparken drevet af, og i tilslutning til, hostellet.
Det udvendige udtryk på det gamle hovedbibliotek må ikke ændres. Det skal bevares som et markant bygningsværk, men indenfor sker der altså store forandringer.
Området, som Biblioteksparken A/S har købt, består udover biblioteksbygningen også af Vestergade 55 samt gårdrummet herved.
Dermed bliver der også plads til 70-100 boliger mod Vester Allé og Vestergade samt ind i gårdrummet.
“I forhold til de oprindelige planer har vi fjernet to punkthuse for at reducere skyggevirkninger og indbliksgener, og vi begrænser os til seks, og ikke syv, etagers boliger. Desuden bevarer vi det lille, hvide hus i hjørnet Møllegade/Møllestien, hvor vi ellers før havde planlagt boliger. Det er ikke afklaret, hvad huset skal bruges til,” forklarer Jens Winther.
Endelig er der planlagt forskellige former for erhverv, restaurant/café såvel som anden form for butik, mod Vester Allé samt en dagligvarebutik mod Vestergade.
“Dertil kommer 'Vestpassagen'. En ny forbindelse fra Mølleparken til Vestergade. Det bliver et spændende indslag i det aarhusianske gadeliv. Gården bliver en ualmindelig spændende oase,” forklarer Jens Winther, som desuden oplyser, at der skal etableres en offentlig parkeringskælder med 58 pladser, som skal servicere både boligerne og byens øvrige gæster.

null

Publiceret 15 August 2017 12:00

Lokalavisen Aarhus nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Lokalavisen Aarhus
SENESTE TV