John Hassall nyder tilværelsen i Aarhus, hvor folk er nede på jorden og ikke genkender ham som bassisten fra The Libertines. Når han er i London er det modsat. Der bliver han ofte genkendt, og turné-livet med The Libertines er bestemt ikke nede på jorden. . Foto: Jonas Wrede Hansen

John Hassall nyder tilværelsen i Aarhus, hvor folk er nede på jorden og ikke genkender ham som bassisten fra The Libertines. Når han er i London er det modsat. Der bliver han ofte genkendt, og turné-livet med The Libertines er bestemt ikke nede på jorden. . Foto: Jonas Wrede Hansen

John Hassall:

“Det er vist sundt for mit ego at bo her”

John Hassall har stået på de største scener med The Libertines. Nu er han startet helt på ny med sit aarhusbasserede band, som i weekenden spiller på GrimFest

Af
Jonas Hansen

Jonas Wrede Hansen

Nærmest præcis på klokkeslættet for, hvornår vi aftalte at mødes, træder han ind på Løve's Bog- og VinCafé. John Hassall fra The Libertines.
I England ville en eller to af caféens andre gæster nok spærre øjnene ekstra op, men her i Aarhus er det anderledes. Ingen lægger øjensynligt mærke til, at bassisten fra et af Englands største indierock-bands netop har bestilt en kop kaffe og sat sig ved et bord. 
“Jeg bliver sjældent genkendt i Aarhus. Det kan jeg faktisk meget godt lide. Jeg er ikke så glad for at være i spotlight, så det passer mig ret godt,” lyder det fuldstændigt roligt fra den sympatiske, engelske musiker.
Men kontrasten kan alligevel godt få John Hassall til at smile en lille smule, når man kommenterer den for ham.
For få dage siden stod han på den helt store scene foran adskillige tusinde mennesker i den engelsk by Sheffield med The Libertines og spillede et af sommerens mange festival-jobs. I denne weekend skal han spille med sit nye band foran GrimFests minimale publikum her i Aarhus, hvor han kan gå i fred.

Vigtigt at have hjertet med

John Hassall & The April Rainers er navnet på det nye projekt, som den engelske musiker har startet fra bunden med base i Aarhus. Han er stadig med i The Libertines, som efter genforeningen i 2014 spiller koncerter verden over og arbejder på et nyt album. Men for John Hassall er det vigtigt også at have sit eget.
“Da jeg flyttede til Danmark i 2009, begyndte jeg at skrive sange til et album. Jeg brugte lang tid på at skrive sangene og finde bandet. Det var vigtigt for mig ikke at forhaste projektet. Jeg ville selvfølgelig gerne udgive musikken og spille koncerter, men det er vigtigt at have hjertet med,” lyder det eftertænksomt fra John Hassall, der tager en tår af sin kaffe og holder en længere pause, før han fortsætter:
“Med mit gamle band Yeti, som jeg startede efter, The Libertines gik i opløsning, var jeg ikke stolt af vores plade. Det hele gik meget hurtigt. Der var hjertet ikke med. Det er det nu. Jeg er meget stolt af den plade, vi, The April Rainers, har udgivet. Jeg er blevet ældre og har lært ikke at forhaste tingene, men i stedet nyde det. Det vigtigste er, at man selv er stolt af det, man laver.”

Kærlighed ved første blik

Det var John Hassalls danske kone, der for otte år siden lokkede ham med til Aarhus. Langt væk fra London, jetsetlivet og hverdagen med at blive genkendt. En dag mødte han dog tilfældigvis en anden brite i Aarhus, som straks kunne se, at det var bassisten fra The Libertines, der kom slentrende hen ad gaden.
“Det var lidt sjovt. Jeg mødte James (Jefferys, red.) på gaden i Aarhus. Han genkendte mig, og så faldt vi i snak. Min kone holdt Poetry Club her på caféen. Jeg tog ham med, og det var bare kærlighed ved første blik,” griner John Hassall, inden han fortsætter:
“Vi har mange ting til fælles. Han er også i Aarhus på grund af sin danske kone, og så er vi begge meget glade for The Beatles. Så vi begyndte at spille sammen.”
På Løve's Bog- og Vincafé mødte de to engelske musikere også danske Jakob Bruno, der på caféen optrådte med akustisk guitar, hvilket John syntes, at han klarede ret godt. Han viste sig at være endnu bedre til at slå på trommer, så det blev hans plads.
Med ham fulgte Erlend Eggestad med sin bas i hånden, og så var der pludselig et komplet band.
”De er nogle utrolig gode musikere. De er mere dygtige end mig på nogle måder.”

John Hassall & The April Rainers udgav tidligere i år debutalbummet Wheels To Idyll. Bandet består af fra venstre Jakob Bruno på trommer, John Hassall som forsanger samt på guitar, James Jefferys på guitar og Erlend Eggestad på bas. Foto: Alain Bibal

John Hassall & The April Rainers udgav tidligere i år debutalbummet Wheels To Idyll. Bandet består af fra venstre Jakob Bruno på trommer, John Hassall som forsanger samt på guitar, James Jefferys på guitar og Erlend Eggestad på bas. Foto: Alain Bibal

Fra birolle til hovedrolle

I The Libertines er John Hassall kendt som det lidt tilbagetrukne medlem. Som bandets svar på George Harrison, hvis man skal bruge en The Beatles-reference.
Kender man The Libertines, kender man også John Hassall, men det er Peter Doherty og Carl Barât, der altid har trukket mest opmærksomhed.
”Det er faktisk sjældent, at man kender alle i et band. Normalt er det kun forsangeren. Så det er ret unikt i The Libertines. Men det er stadigvæk en birolle, jeg har i det band. Med The April Rainers er det noget andet. Det er jo mit band. Her har jeg meget mere indflydelse. Det handler om mig,” fortæller John Hassall velovervejet, imens han drikker det sidste af sin kop kaffe og tilbyder at købe en kop mere til os begge.
Det er tydeligt, at hver gang han svarer på et spørgsmål, er der tænkt over, hvordan formuleringen kommer til at lyde. Intet er tilfældigt.
”Vi har en rigtig god kemi i bandet,” fortsætter John Hassall, da to nye kopper kaffe er blevet serveret.
”Vi er et band. Vi har det godt sammen, og det er vigtigt. Hvis det kun var mig i The April Rainers, ville det hurtigt blive kedeligt. De bedste bands er bands, hvor alle har indflydelse.”
Sådan var det ikke i The Libertines før genforeningen i 2014, kommer det meget ærligt fra John Hassall.
”Vi er mere et band nu end i første omgang. Trommeslageren og jeg bidrager mere i sangskrivningen nu, end vi gjorde dengang. Det er rigtig fedt,” fortæller han.

Det er hverken Paris eller London, men John Hassall har fundet sig godt til rette i Aarhus. Hans børn går i skole her, og i det hele taget kan han godt lide den måde, det foregår på i Danmark. Foto:Jonas Wrede Hansen

Det er hverken Paris eller London, men John Hassall har fundet sig godt til rette i Aarhus. Hans børn går i skole her, og i det hele taget kan han godt lide den måde, det foregår på i Danmark. Foto:Jonas Wrede Hansen

Er blevet mere stærk

Når samtalen bevæger sig ind på tiden omkring The Libertines' brud i midten er 00'erne, kan det mærkes på John Hassall, at det var en hård periode. I medierne blev interne uenigheder og Peter Dohertys voldsomme narkomisbrug nævnt som årsager til opløsningen. John Hassall nævner ikke selv ordet narko, men han lægger slet ikke skjul på, at det gik voldsomt for sig, da medlemmerne gik hver for sig.
”Det gik temmeligt galt med The Libertines, da vi gik i opløsning. Det var en meget hård periode,” fortæller han og holder så igen en lang pause, imens han tænker over ordene.
”Det var næsten som om, at man havde bygget hele sin identitet op omkring bandets succes, og så pludselig den næste dag var det forsvundet. Jeg var nødt til at genopbygge mig selv og min identitet med et stærkere fundament,” lyder det fra John Hassall, der med et halvt smil tilføjer det kendte, engelske ordsprog: ”What doesn't kill you makes you stronger.”
Og lige præcis det ordsprog virker til at passe perfekt på John Hassall. Han er blevet stærkere. Han hviler i sig selv og svarer sikkert på hvert spørgsmål. Selvom perioden var hård, så kan han stadigvæk bruge den til noget. Både til at klare fremtidige udfordringer og som inspiration i processen med at skrive sange.

Beatles’ store indflydelse

Den nye styrke er blevet udnyttet, og tidligere i år udgav John Hassall efter flere års arbejde med at skrive sangene detbutpladen 'Wheels To Idyll' med The April Rainers. Sangene er tydeligt inspireret af lyden fra 1960'erne og ikke mindst The Beatles, og han er ikke bleg for at sige, at The Fab Four har en kæmpe indflydelse på hans sangskrivning.
”Jeg var 13 år, da jeg hørte The Beatles for første gang. Jeg kiggede min forældres pladesamling igennem, og så fandt jeg en Beatles-plade. Jeg blev fuldstændig forelsket. Den dag fandt jeg ud af, at jeg gerne ville være musiker. Jeg ville gerne være med i Beatles,” fortæller John Hassall, imens han bryder ud i et stort grin.
”Det er vildt, at en enkelt sang kan have så stor en betydning. Havde jeg ikke hørt den sang, sad vi nok ikke her og snakkede i dag. Jeg var måske ikke blevet musiker,” fortsætter han.
'Wheels To Idyll' er det første album fra John Hassalls nye, danske band, men allerede nu har han flere sange klar og forventer, at et nyt album fra The April Rainers snart er klar til at blive indspillet. Men igen vil John Hassall ikke forhaste noget, og derfor vil han heller ikke sige, hvornår han regner med, at det er færdigt.
”Jeg har investeret rigtig meget tid i projektet, og jeg tror på, at vi kan opnå succes. Det er ikke sådan, at vi går rundt og tror, at vi kan opnå samme succes som The Libertines, men jeg er ikke tilfreds endnu med, hvad vi har opnået. Vi skal bevise, at vi fortjener endnu mere opmærksomhed, for jeg synes, vi er ret gode.”

Løve’s Bog- og VinCafé i Nørregade har en helt central betydning for John Hassall & The April Rainers. På caféen mødte medlemmerne hinanden, og James Jefferys og John Hassall har flere gange spillet på caféen. Foto: Jonas Wrede Hansen.

Løve’s Bog- og VinCafé i Nørregade har en helt central betydning for John Hassall & The April Rainers. På caféen mødte medlemmerne hinanden, og James Jefferys og John Hassall har flere gange spillet på caféen. Foto: Jonas Wrede Hansen.

Nyder tilværelsen i Aarhus

I caféen er folk kommet og gået igen, men stadigvæk har ingen endnu kommenteret, at bassisten fra The Libertines sidder i lokalet. Om det er fordi, folk ikke genkender ham, eller det simpelthen bare er fordi, folk ikke har lyst til at forstyrre, er svært at svare på. Men John Hassall er egnetlig også bare ligeglad. Han nyder at tage hjem til Aarhus og slukke for rampelyset. Her kan han få lov til at være sig selv. 
“Det er vist sundt for mit ego at bo her. Jeg tror, danskere er lidt mere nede på jorden. Det er måske meget godt for mig. Jeg er på en måde en meget privat person, og den normalitet, jeg oplever her i Aarhus, kan jeg godt lide,” fortæller han og fortsætter:
”Der er rigtig mange søde og rare mennesker i Aarhus, og stemningen er meget afslappet. Det er en rigtig fed by at bo i.”
På fredag spiller John Hassall sin første festivalkoncert på dansk jord, når John Hassall & The April Rainers klokken 19 spiller på GrimFest. Selvom det ikke på nogen måde kommer til at blive foran ligeså mange mennesker, som han er vant til med The Libertines, så glæder han sig til koncerten. 
”Jeg glæder mig rigtig meget. Det lyder som en fed festival. Der kommer et begrænset antal mennesker, og vi skal være gode til at fange folks opmærksomhed fra start, ellers går folk jo bare igen,” lyder det fra John Hassall, der igen holder en pause og tænker over ordene. 
”Jeg skal faktisk huske at nyde det. Jeg skal nyde at have en familie, jeg skal nyde at være far, og jeg skal nyde at være i The April Rainers.”
Musikvideoen til 'Intercity 125' fra John Hassall & The April Rainers' debutplade 'Wheels To Idyll', som er blevet optaget i Aarhus og instrueret af Niels Vogensen

Fakta om John Hassall

  • Født i London i England, hvor han sammen med Peter Doherty, Carl Barât og Gary Powell dannede indierock-bandet The Libertines. I starten af 00'erne oplevede bandet stor succes, indtil uenigheder endte med, at det blev opløst i 2005. I 2014 blev bandet genforenet og spiller fortsat.

  • Bor i Aarhus med sin danske kone og deres to børn

  • Udgav i marts debutalbummet Wheels To Idyll med sit nye band John Hassall & The April Rainers

Publiceret 01 August 2017 10:00

SENESTE TV