Ny præst på psykiatrisk Hospital:

“Jeg vil savne Hasle Kirke helt vildt”

Sognepræst Carsten Clemmensens kærlighed til Hasle Kirke er stor. Efter 18 år er tiden imidlertid inde til et jobskifte

Af
Christina Johansen

Christina S. Johansen

I 18 år har Carsten Clemmensen kunnet kalde sig sognepræst i Hasle Kirke.
30. juni er det slut.
En ny epoke som præst på Psykiatrisk Hospital i Risskov venter ham.
“Hvis jeg skal nå at prøve noget andet i mit arbejdsliv, så skal det være nu,” fortæller Carsten Clemmensen.
“Jeg vil gerne prøve noget helt andet. Jeg har i mange år været optaget af sjælesorg og har været tilkaldevikar for sygehuspræsten på Tage Hansens Gade. Tanken om at blive hospitalspræst har derfor ligget og luret. Nu bliver det så på et psykiatrisk hospital, hvor patienterne har nogle udfordringer, som er særligt store. De er udsatte og marginaliserede, og dem har jeg lyst til at prøve at være præst for. Det er også meget tabubelagt at være psykiatrisk patient. Jeg vil gerne gøre mit for at få aftabuiseret det,” fortsætter præsten, som kan opleves en sidste gang på prædikestolen 18. juni, hvor skæbnen vil, at han skal prædike over nøjagtig samme tekst, som den allerførste prædiken han havde i sin elskede Hasle Kirke.
“På den måde sluttes cirklen. Det bliver meget vemodigt, og jeg kommer til at savne Hasle Kirke helt vildt. Noget af det, som jeg har holdt allermest af, er gudstjenesterne.”

“Et dejligt sogn”

Det er dog ikke kun gudstjenesterne, som har ligget Carsten Clemmensens hjerte nært.
Kærligheden til kirken, ja faktisk til hele sognet, lyser langt ud af ham, som han sidder dér og fortæller fra sit kontor i kirkens nybyggede sognegård.
“Jeg har altid været glad for at være her. Det er et super dejligt sogn at være præst i, for her er en dejlig blandet skare af mennesker. Og så er her højt til loftet og plads til alle. Det er et sted uden de store konflikter, og her er et godt samarbejde. Jeg kan ikke forestille mig et sogn, som jeg kunne blive gladere for,” siger Carsten Clemmensen.
Selve kirken får også et par rosende ord med på vejen af den afgående sognepræst:
“Hasle er velsignet med en forholdsvis lille kirke. Det giver en følelse af, at der altid er fyldt. Det er en fantastisk kirke at holde gudstjenester i. Der er en intimitet og et nærvær, så man føler, at man kan mærke hinanden. Som præst giver det en følelse af, at man virkelig er i kontakt med de fremmødte. Jeg vil våge at påstå, at den kan noget, som kun ganske få andre kirker kan.”

Præget af kirken

Det er måske ikke så mærkeligt, at Hasle Kirke er kommet så enormt ind under huden på Carsten Clemmensen. Det er nemlig første sted, han er præst.
“Hasle Kirke har jo lært mig at være præst. Gennem 18 år har jeg sat mit præg på stedet her, men det er bestemt også gået modsat. Stedet har lært mig utrolig meget, og det er jeg super taknemmelig for,” lyder det fra Carsten Clemmensen.
Han har også været taknemmelig for at bo i lokalområdet. Det har nemlig givet en ekstra dimension til jobbet.
“Jeg tror, at det er vigtigt, at man har sin hverdag i lokalområdet, for jeg kender folk på en anden måde. Vi møder hinanden i alle mulige sammenhænge, og folk kan se, at præsten ikke er en eller andet fjern figur,” forklarer den kommende hospitalspræst.
Med jobskiftet følger den naturlige konsekvens, at han skal flytte fra præsteboligen. Familien har endnu ikke fundet et nyt sted at bo, men den satser på at blive boende i den vestlige del af Aarhus.

En helt ny hverdag venter

Meget nyt venter altså Carsten Clemmensen efter 18 år på samme pind.
Han må vinke farvel til den vante hverdag med mange meget forskelligartede opgaver og sige goddag til noget lidt andet.
“Noget af det, som jeg har elsket allermest ved jobbet som sognepræst, er mangfoldigheden. Man møder alle mulige livshistorier og fortællinger. Man kan komme hele livet igennem på en halv eftermiddag – fra konfirmander til begravelse eksempelvis,” siger han og fortsætter:
“I det nye job skal jeg arbejde med en mere specifik gruppe mennesker. Det giver så omvendt mulighed for, at jeg kan fordybe mig mere i ét emne, hvor man som sognepræst skal kunne det hele.”
Det nye job i Risskov tiltræder Carsten Clemmensen 1. juli.
Hasle Kirke får sandsynligvis en ny præst i løbet af efteråret. Indtil da er kirkens anden præst, Berit Schelde Christensen, på posten.

Publiceret 15 June 2017 12:00

Lokalavisen Aarhus nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Lokalavisen Aarhus
SENESTE TV