Butikschef hos Design Cykler i Risskov, Henrik Graversen, udlover dusør på 5.000 kroner for at få sin cykel igen. Foto: Danni Paulsen

Butikschef hos Design Cykler i Risskov, Henrik Graversen, udlover dusør på 5.000 kroner for at få sin cykel igen. Foto: Danni Paulsen

Storsvindler fra Fyn stjal kostbar cykel i Risskov:

Cykelhandler udlover dusør på 5.000 kroner

Design Cykler i Risskov overvejede at offentliggøre billeder af storsvindler og hans navn. Det blev dog ikke nødvendigt, da politiet fangede ham. Butikschef Henrik Graversen vil dog gerne have sin cykel tilbage

Af
Danni Paulsen

Lørdag havde Design Cykler i Risskov den tvivlsomme fornøjelse at få besøg af en berygtet storsvindler fra Fyn.

Den 29-årige mand står angiveligt bag flere tyverier fra diverse forhandlere på Fyn og i Jylland - heriblandt en del bil-tyverier.

Var den blevet stjålet under et indbrud, havde vi været dækket

Men det var man lykkeligt uvidende om, da han kom ind i butikken, og det lykkedes ham at stikke af med cykelhandlerens dyreste cykel, en Trek Madone racercykel til 60.000 kroner.

"Han var velklædt og fortalte, at han skulle have en ordentlig cykel, fordi han og kæresten skulle flytte til København. Vi havde en god cykelsnak, og han viste interesse for andre cykler. Han virkede i det hele taget meget troværdig, så der var ikke noget, der fik alarmklokkerne til at ringe, da han ville ud og prøve en tur på den cykel," forklarer butikschef Henrik Graversen til Lokalavisen Aarhus.

Som altid sikrede butikschefen sig dog alligevel mandens oplysninger inden prøveturen. Han havde mistet sit kørekort, men efterlod sit sygesikringsbevis og et bankkort med navn og CPR-nummer. Samtidig blev hans Facebook-profil tjekket, da han ikke kunne vise noget billed-id.

Design Cykler ligger ud til Grenåvej i Risskov. Foto: Danni Paulsen

Design Cykler ligger ud til Grenåvej i Risskov. Foto: Danni Paulsen

Stjal luksusbiler

Alt stemte overens, og manden kunne trække racercyklen ud af butikken. Henrik Graversen når lige at se ham svinge benet over sadlen. Herefter ser han ham ikke igen.

"Vi havde mange dejlige kunder på besøg den dag, men efter en halv times tid tænker jeg, at noget er galt. At han enten er kommet til skade eller har stjålet den."

Ud på eftermiddagen får Henrik Graversen opstøvet flere numre på manden, men kommer ikke igennem til nogen. Herefter anmelder han tyveriet, for med et par hurtige søgninger på Google kan han se, at han er blevet taget ved næsen.

Vi ved godt, det er ulovligt

Det viser sig, at den 29-årige mand faktisk har efterladt korrekt id, og at han er fra Middelfart og kendt for at have stjålet mindst 15 luksusbiler fra bilforhandlere på Fyn og i Jylland. Senere finder Henrik Graversen ud af, at han formentlig også har lavet samme nummer hos en cykelhandler i Viborg, hvor han har afleveret sit pas.

Ville udstille tyven

I samråd med ejerne af cykelkæden laver han et opslag på butikkens Facebook-side, hvor han efterlyser cyklen og udlover en dusør på et 5.000 kroners gavekort, hvis nogen kan komme med oplysninger, som bringer cyklen tilbage i god stand. Samtidig truer han med at offentliggøre billeder af tyven og hans navn, selvom det er i strid med persondataloven.

Den er i sådan en kategori, at den kan bruges til løb

"Vi ved godt, at det er ulovligt, og at det med den nye lov kan give en ret stor bøde. Men det kunne måske have betalt sig, hvis vi fik cyklen igen. Det er bare frustrerende, for det er jo et stort tillidsbrud, og samtidig kan man se, at han er kendt for den slags og åbenbart kan blive ved," siger Henrik Graversen, der tirsdag sammen med ejeren skulle have taget stilling til offentliggørelsen.

"En cykel af den kaliber er noget, man lægger mærke til derude," siger butikschefen. Foto: Danni Paulsen

Det blev dog heldigvis ikke aktuelt, for tirsdag morgen kunne Østjyllands Politi oplyse, at storsvindleren var blevet fundet mandag, og at han havde erkendt tyveriet.

Østjyllands Politi oplyser til Lokalavisen Aarhus, at den 29-årige ikke blev anholdt, men blot sigtet for tyveri. Politiets kommunikationsrådgiver fortæller, at man er opmærksom på, at manden er kendt for lignende kriminalitet, men at det blev vurderet, at der ikke var nok grundlag for anholdelse og fremstilling i grundlovsforhør.

Fyns Politi, der har sagerne med biltyverierne, oplyser, at man er bekendt med tyveriet i Aarhus.

Ingen forsikringspenge

Den 29-årige storsvindler oplyste til Østjyllands Politi, at cyklen er blevet solgt videre, og politiet ved ikke, hvor den er.

Derfor udlover Design Cykler stadig dusøren for oplysninger, der kan få cyklen hjem. Forsikringen dækker nemlig ikke tyveriet.

"Det er fordi, vi i realiteten har udleveret den til ham. Var den blevet stjålet under et indbrud, havde vi været dækket, men nu må vi betale selv," siger Henrik Graversen.

Han tror, der har været tale om bestillingsarbejde, siden tyven så hurtigt kunne komme af med den dyre cykel, men han tror alligevel, der er mulighed for at få den igen.

"En cykel af den kaliber er noget, man lægger mærke til derude. Den er i sådan en kategori, at den kan bruges til løb, så det er ikke umuligt, og efter Facebook-opslagene har vi fået mange henvendelser fra folk, der vil hjælpe, og som har delt efterlysningen i forskellige cykelgrupper og netværk," lyder det håbefuldt fra butikschefen, der fortæller, at episoden har givet anledning til at overveje procedurerne.

"Jeg prøvede noget lignende med en udenlandsk mand for seks-syv år siden, men ikke med så dyr en cykel. Man bliver da lidt mere påpasselig. Det kan godt være, vi skal kigge på vores procedurer ved prøveture, men omvendt tror jeg ikke, vi kunne undgå tyveri fra en type som ham. Han er jo ligeglad og afgiver sågar korrekte personoplysninger. Måske skal vi også se på, om vi skal have gps-trackere i de dyre cykler."

Det var denne Trek Madone 9.5 racercykel, som blev stjålet fra Design Cykler lørdag. Den har farven sølv/blå, stelstørrelse på 56 centimeter og stelnummer WTU216QU0210M.

Det var denne Trek Madone 9.5 racercykel, som blev stjålet fra Design Cykler lørdag. Den har farven sølv/blå, stelstørrelse på 56 centimeter og stelnummer WTU216QU0210M.

Publiceret 08 January 2019 16:14

SENESTE TV