Modelfoto

19-årig skal 3,5 år i fængsel for at opbevare våben på offentligt tilgængeligt sted

Skarpladt jagtgevær blev fundet i ulåst affaldsrum

Af
Jeppe Rafn

En 19-årig mand har fået en dom på tre et halvt års fængsel for at opbevare et skarpladt jagtgevær i et ulåst affaldsrum i Aarhus V.

Våbnet var viklet ind i et tæppe og blev i sommer fundet tilfældigt af en mand, der var ved at feje i affaldsrummet. DNA-spor fra våbnet og tæppet førte i oktober til anholdelse og varetægtsfængsling af den 19-årige mand og hans 21-årige bror.

Østjyllands Politis specialanklager Jan Østergaard oplyser til Lokalavisen, at man fandt begge brødres DNA på våbnet og tæppet, men at politiet i første omgang kun valgte at rejse tiltale mod lillebroren, fordi han påtog sig ansvaret for at opbevare jagtgeværet.

Offentligt tilgængeligt

Han forklarede i retten, at han selv havde fundet geværet i en kælder nogle dage forinden.

”Retten fandt det særligt skærpende, at våbnet lå i et ulåst rum på et offentligt tilgængeligt sted, og at våbnet blev fundet i et område, hvor der var en verserende bandekonflikt. Uanset hvad hensigten har været, så viser dommen, at det er en meget alvorlig forbrydelse, når man på den måde opbevarer et skarpladt gevær frit tilgængeligt,” siger specialanklager Jan Østergaard.

Den dømte blev faktisk frifundet for at være klar over, at der sad en patron i jagtgeværet, men retten mente alligevel, der var tale om særligt skærpende omstændigheder, fordi geværet blev fundet på et offentligt uaflåst sted. Han blev derfor dømt efter Straffelovens paragraf 192a, der har en straframme på to til otte års fængsel, fortæller anklageren.

Den 19-årige mand mener ikke, han skal dømmes efter den hårde paragraf i Straffeloven, men derimod for overtrædelse af Våbenlovens paragraf 10, der har en maksimal strafferamme på to år.

Efter domsafsigelsen i Retten i Aarhus tog han forbehold for at anke dommen til Vestre Landsret. Den ret har han sidenhen benyttet sig af, oplyser anklageren.

Med i dommen var en reststraf for røveri og databedrageri, som han sidste år blev dømt for.

Sag mod storebror?

Specialanklager Jan Østergaard siger, at politiet vil afvente ankesagen i Vestre Landsret, før man beslutter sig for, om man også vil rejse tiltale og køre en sag mod den 21-årige bror, hvis DNA også blev fundet på våbnet/tæppet.

Det er hans tæppe, som jagtgeværet var viklet ind i, men han nægter sig skyldig og bakkes op af sin lillebror, der har forklaret, at det var ham, der tog tæppet.

De to brødre deler et værelse hos deres mor, som bor i nærheden af det sted, hvor jagtgeværet blev fundet 28. juni i år. Ingen af dem har dog deres folkeregisteradresse hos moren.

Retssagen mod den 19-årige mand fandt sted 28. november. Anklageren påpeger, at han ikke er registreret medlem af nogen bande og derfor ikke er dømt efter ’bandeparagraffen’, som giver mulighed for en fordobling af straffen.

Den 21-årige storebror er ikke længere varetægtsfængslet i sagen.

Publiceret 07 December 2018 11:00

SENESTE TV