Arkivfoto af LTF-medlemmer ved Københavns Byret.

Arkivfoto af LTF-medlemmer ved Københavns Byret. Foto: Ritzau Scanpix

LTF'ere bombarderede Brabrand-bande med breezers og ølflasker: Dømt for forsøg på grov vold

Fem mænd har langt om længe fået deres dom efter en episode sidste sommer under bandekonflikten i Aarhus

Af
Jeppe Rafn

Fem aarhusianske mænd i 20'erne har fået fængselsdomme på mellem seks og 10 måneders fængsel for forsøg på grov vold.

Sagen går tilbage til sommeren 2017, hvor bandekonflikten mellem Loyal To Familia, der prøvede at komme ind i Aarhus, og 'Brabrand-gruppen' var på sit højeste.

De fem dømte mænd er tidligere Loyal To Familia-medlemmer, som ud på aftenen opholdt sig ved en kiosk på Hasle Torv. To af dem stod udenfor kiosken, da der pludselig kom tre biler med personer fra Brabrand-gruppen, der holdt ind ved buslommen og steg ud af bilerne.

"5-7 personer går målrettet hen mod personerne ved kiosken, og da en af dem kommer tæt på, kaster en af LTF'erne fem flasker mod ham," fortæller specialanklager Lars Petersen fra Østjyllands Politi.

Denne forseelse blev af retten vurderet til at være nødværge og straffri, fordi flaskekasteren var skrækslagen og ophidset, oplyser specialanklageren.

Bombarderet med flasker

Derefter låste de fem LTF'ere sig ind i kiosken, mens tre fra Brabrand-gruppen kom hen til døren og råbte ad dem. Herefter løb de tilbage mod bilerne, hvorefter de fem mænd kom ud af kiosken og bombarderede dem med fyldte breezers og ølflasker, som de havde taget fra kioskens køleskab.

Der blev kastet mindst 11 flasker mod mændene, der var på vej væk. De tidligere LTF'ere forklarede i retten, at de kastede flaskerne i nødværge, men det blev afvist af retten, der vurderede de 11 flaskekast til at være at angreb på den rivaliserende bande.

"De kunne jo bare være blevet inde i kiosken," siger specialanklager Lars Petersen fra Østjyllands Politi og tilføjer:

"Der var videooptagelser fra kiosken, fra en Nordea-bankautomat og fra Hasle Guld og Sølv, som tilsammen gav et godt billede af episoden."

Specialanklageren oplyser til Lokalavisen Aarhus, at man på videooptagelserne kunne identicere 1-2 af de personer fra Brabrand-gruppen, som ankom i bilerne og tog kurs mod rivalerne fra Loyal To Familia. De medbragte en kamphund, der bed en af sine egne i skridtet, men ingen synlige våben, og politiet vurderede dengang, at de ikke skulle sigtes i sagen.

Anholdt og varetægtsfængslet

Episoden skete tirsdag 25. juli 2017 og blev anmeldt til politiet klokken 21.19. Politiet rykkede hurtigt ud og fik fat på de fem Loyal To Familia-medlemmer, mens dem fra Brabrand-gruppen var væk.

De fem mænd blev dagen derpå varetægtsfængslet og sad fængslet frem til midt i oktober, hvor sagen blev berammet til at skulle i retten i marts 2018. Retten vurderede, at de ville komme til at sidde fængslet for længe, hvis de forblev varetægtsfængslet frem til marts, så de blev løsladt i okotober 2017.

Da sagen skulle begynde i retten imarts, var dommeren syg på dagen, og så skulle der findes frem til nye datoer, hvor de fem forsvarere alle kunne møde op. Sagen blev derfor udskudt til for nylig, hvor den har kørt i retten i tre dage i slutningen af oktober og begyndelsen af november. En uge senere, fredag 9. november, blev dommene afsagt, og de fem unge mænd fra det vestlige Aarhus skal nu afsone resten af deres straf, som de ikke har afsonet under varetægtsfængslingen.

Dobbelt op på straf

Ingen blev ramt af flaskerne, som blev kastet men alle de fem unge mænd fra LTF blev af retten dømt for forsøg på grov vold, og de blev dømt efter den såkaldte bandeparagraf 81a, der fordoblede deres straf, selvom de i retten nægtede at være bandemedlemmer og nægtede at have haft noget med bandekonflikten at gøre.

Den mindste straf var på seks måneders fængsel og gik til en af de unge mænd, som ikke tidligere var straffet. De andre fik længere fængselsdomme på op til 10 måneder, fordi de er tidligere straffede eller havde en reststraf fra tidligere domme.

To af de fem mænd er udenlandske statsborgere og fik derfor også en betinget udvisningsdom af Danmark. Det betyder, at de risikerer at blive udvist, hvis de bliver dømt for ny kriminalitet i en given periode.

Foreløbig to af de fem mænd har anket deres dom.

Loyal To Familia

De fem dømte mænd bor alle i det vestlige Aarhus og lod sig rekruttere til Loyal To Familia, da den København-baserede bande i maj 2017 forsøgte at etablere sig i Aarhus og kom i konflikt med nogle familier/grupperinger, der gik under navnet 'Brabrand-gruppen' og slog sig sammen mod den fælles fjende udefra.

Det lykkedes ikke LTF at komme ind i Aarhus, og Loyal To Familia blev forbudt i efteråret 2018.

Publiceret 13 November 2018 18:18

SENESTE TV

Kong Arthur: Kaja og Anders har syv roller, men kommer næppe på scenen

AARHUS Omkranset af bakket landskab, himmel og hav udspiller kampen mellem det gode og det onde sig ved Moesgaard. To år efter succesforestillingen ‘Røde Orm’ indtager Det Kongelige Teater endnu engang de smukke omgivelser omkring museet – denne gang med udendørsforestillingen ‘Kong Arthur’. Legenden om konger og dronninger, riddere og troldmænd vækkes til live af musikere, teknikere, syersker, stuntmænd og over 100 statister – langt størstedelen frivillige. Og så selvfølgelig en række professionelle skuespillere.

Frem til 29. juni har de alle vejret som medspiller. Og som modspiller. Regn og rusk giver en fantastisk effekt på scenen, og samtidig forøger de lunefulde vejrguder risikoen for sygdom blandt skuespillerne. Derfor arbejder man med såkaldte understudies – skuespillere der lærer en eller flere roller i forestillingen, men som kun kommer på scenen i rollen, hvis den skuespiller, der oprindeligt har fået rollen, bliver syg eller på anden måde forhindret.

De to aarhusianske skuespillere Kaja Kamuk og Anders Vølpert Momme er begge understudies i Kong Arthur.

“Man taler om at være understudy i første eller andet lag. Jeg er understudy på Kong Arthur og Leodegrance i første lag – og på Lancelot i andet lag. Det betyder, jeg kommer på scenen, hvis enten Jacob Lohmann, som spiller Arthur, eller Peter Gilsfort, som spiller Leodegrance, ikke kan. Bliver Martin Bo Lindsten forhindret, står der en understudy i første lag klar til at erstatte ham som Lancelot. Først hvis hans understudy bliver syg, skal jeg erstatte ham,” forklarer Anders.

Festlig, fyrig og fræk Rocky Horror

Han og Kaja har sat sig indenfor i det opstillede spisetelt for at nyde godt af varmeblæserne her, inden aftenens prøve kalder alle ud under åben himmel klokken 17.

Kaja Kamuk er understudy på tre kvinderoller i første lag og en i andet lag.

“Jeg er understudy på Dronning Guinnevere, dronningens hofdame og troldkvinden Morgana Le Fey i første lag. Og så på Søens dame i andet lag. Fire roller som er smaskforskellige,” siger Kaja.

En understudys udfordringer

Det er bare to uger siden, hele castet rykkede ud i den enorme scenografi ved Moesgaard.

“I de to første uger herude har jeg fokuseret 100 procent på Kong Arthur, da det er den rolle, som kræver mest af mig. Den kommende uge bruger jeg primært på at lære rollen som Leodegrance og først i den sidste uge inden premieren, tager jeg fat på Lancelot, da sandsynligheden for, jeg kommer til at spille den rolle, er meget lille. Og så har jeg stadig spilleperioden til at læse op,” siger Anders.

Han går til de fire roller, som han går til enhver anden rolle: læser manus igen, igen og så igen.

“Det er rugbrødsarbejde, der skal gøres - heldigvis har jeg let ved at lære replikker. Jeg kan også mærke, det hjælper mig, at jeg har været med til prøverne og hørt replikkerne så mange gange.” Anders lyder absolut fortrøstningsfuld.

Som understudies skal Kaja og Anders ikke bare lære flere karakterers replikker. De skal også kende deres gang på scenen.

“Replikkerne skal nok komme. Det, der er essentielt for mig, er at blive skarp på, hvad de forskellige karakterer gør hvornår, og hvordan de kommer fra A til B. Så når muligheden er der, går jeg på gulvet sammen med spillerne og er deres skygge under prøverne,” fortæller Anders.

Kaja nikker.

“Jeg gør det samme. For mig er det den måde, jeg bedst lærer replikkerne på – ved at få bevægelse på. Det rækker ikke at sidde på publikumstribunen og kigge på. I øvrigt ser man jo alting spejlvendt, når man sidder der. Det er nødvendigt at komme op og selv få det i kroppen. Og det giver en udfordring, når man er understudy på flere roller; man kan kun følge en rolle af gangen.” Hun trækker på skuldrene.

Kong Arthur er en actionfyldt forestilling, hvor riddere duellerer, og store slag udkæmpes for foden af slottet Camelot. Og for fødderne af publikum.

“I en forestilling som den her med heste og motorcykler på scenen og fægtekampe med sværd og stave, har sikkerheden højeste prioritet. Derfor har vi brugt rigtig meget tid på avanceret stuntkoreografi,” siger Kaja. Hun puster luft ud mellem læberne, så de ruller.

Ny sæson gentager successer

I stykket kæmper to af de roller, Kaja er understudy på, mod hinanden med lange stave.

“Stavkampen foregår hele vejen over scenen og omfatter cirka 60 slag. Den er koreograferet helt ned i detaljen. Koreografien er jeg nødt til at lære fra begge sider, da jeg skal kunne erstatte begge roller. Lige nu synes jeg, den er lidt svær at holde styr på, men forhåbentlig når jeg at få koreografien ind i kroppen, så jeg ikke behøver tænke over den længere,” siger Kaja og ryster hovedet energisk som for at få trinene til at falde på plads.

Funktion frem for ambition

Kaja og Anders øver koncentreret for at lære samtlige roller, de hver især er understudies på. Roller de måske aldrig kommer til at spille for et publikum.

“Jeg ved, jeg kommer på scenen som dronningens hofdame tre dage efter premieren. Så får jeg prøvet rollen af, og det glæder jeg mig til. Men ellers er min fornemste opgave her at holde røv og humør oppe på kollegaerne. Det er fedt at være med på en produktion som den her – også selv om lyset ikke falder på mig. Det er slet ikke afgørende,” bedyrer Kaja.

“Vores primære funktion er at skabe tryghed. Bliver nogen syge, er vi her til at dække ind. Selvfølgelig vil jeg da gerne prøve at spille rollerne, men kommer jeg til det, betyder det, at nogen ligger og er syge. Så kommer jeg ikke på scenen overhovedet, er det kun positivt,” stemmer Anders i.

“Som understudy skal man udfylde en konkret funktion, og man må sætte sine kunstneriske ambitioner lidt på pause. Kommer jeg eksempelvis på scenen som Kong Arthur, vil jeg spille rollen så tæt som muligt op af den måde, Jacob spiller den på. Mine medspillere skal jo kunne genkende rollen. Først i det tilfælde, hvor man får lov at spille rollen flere gange, kan man måske tilføre noget, sådan som man normalt gør det, når man spiller en rolle,” fortsætter Anders.

Kaja kommer med nogle lavmælte ‘mmm’er’ fra sin side af kurvesofaen.

“Normalt er jeg typen, der godt kan lide at have overskud i det arbejde, jeg laver. Som understudy på fire forskellige roller, er jeg nødt til at acceptere, at det har jeg ikke her. Det, der bekymrer mig mest lige nu, er kostumeskift. Dem er der en del af, og jeg har ingen idé om, hvad der er hvad. Men hvis jeg skal på scenen, er der forhåbentlig nogle andre, der har det overblik og kan stå klar med de kostumer, jeg skal skifte til,” lyder det håbefuldt fra Kaja.

Anders nikker. Som for at forsikre hende om, at det er der.

“Kommer vi på scenen, ved de andre, vi er ‘de nye i klassen’. Så alle både på og bag scenen vil have fokus på at hjælpe os. Vores medspillere vil nok også skrue ned for hitte-på-som-heden og holde sig til manus for ikke at hylle os ud af den,” supplerer han.

Vejret som med- og modspiller

I månedsvis har et hold af kreative og fingerfærdige syersker været travlt beskæftiget med at designe og kreere kostumerne til Kong Arthur. Resultatet er kostumer med en detaljerigdom og finesse, der er den parisiske catwalk værdi.

“Kostumerne er vanvittigt smukke, og det var fedt at se dem på i aftes, hvor vi havde vores første ‘gennemkravlning’ af forestillingen med kostumer og makeup,” siger Kaja.

“Vi får så vild en maskering! Nogle af os kunne jo nærmest ikke genkende hinanden.” Anders ler.

Gadborg vækker ikoniske dansetrin til live

Kaja har før spillet større, udendørs opsætninger, mens det for Anders er første gang.

“At stå på en scene i det fri er meget anderledes end at stå på en klassisk teaterscene. Her gør vejret, at der er nogle andre ting, man skal være opmærksom på end ellers. Noget af det, vi har joket med, er, at man skal vinke, inden man siger sin replik. Fordi det simpelthen er så vigtigt at gestikulere stort, når man siger noget. Ellers ved folk ikke, hvem der taler. Lige så vigtigt er det at stå stille, når der er andre, der siger noget, så ikke man tage opmærksomheden fra dem,” forklarer Anders med fagter og overdrevne artikulering for at understrege sin pointe.

“Det at spille udendørs kan virkelig noget. Selv når vejret er l-o-r-t – kan det noget. Det tilfører forestillingen en ekstra dimension, man ikke får ellers. Men det skal ikke være nogen hemmelighed, at vi håber, det bliver lunere i vejret. Forleden da vi havde prøve, var det på en scene, som var dækket af sne!” Kaja gør store øjne. Anders skutter sig i sin flyverdragt.

“Vejret skal nok nå at blive bedre. Men uanset skal rådet herfra til publikum lyde: Tag masser af varmt tøj på! Næsten uanset hvordan temperaturerne har været om dagen, bliver det koldt, når solen går ned,” siger han.

“Klokken er 17. Vi skal have alle til scenen,” lyder en mekanisk megafon-stemme over pladsen.

Kaja og Anders rejser sig fra kurvesofaen, lyner frakke og flyverdragt op og snor halstørklædet en ekstra gang om halsen. De går ud af teltet og forsvinder op ad den græsklædte skråning med retning mod scenen. Som riddere mod Camelot.