Arkivfoto af LTF-medlemmer ved Københavns Byret.

Arkivfoto af LTF-medlemmer ved Københavns Byret. Foto: Ritzau Scanpix

LTF'ere bombarderede Brabrand-bande med breezers og ølflasker: Dømt for forsøg på grov vold

Fem mænd har langt om længe fået deres dom efter en episode sidste sommer under bandekonflikten i Aarhus

Af
Jeppe Rafn

Fem aarhusianske mænd i 20'erne har fået fængselsdomme på mellem seks og 10 måneders fængsel for forsøg på grov vold.

Sagen går tilbage til sommeren 2017, hvor bandekonflikten mellem Loyal To Familia, der prøvede at komme ind i Aarhus, og 'Brabrand-gruppen' var på sit højeste.

De fem dømte mænd er tidligere Loyal To Familia-medlemmer, som ud på aftenen opholdt sig ved en kiosk på Hasle Torv. To af dem stod udenfor kiosken, da der pludselig kom tre biler med personer fra Brabrand-gruppen, der holdt ind ved buslommen og steg ud af bilerne.

"5-7 personer går målrettet hen mod personerne ved kiosken, og da en af dem kommer tæt på, kaster en af LTF'erne fem flasker mod ham," fortæller specialanklager Lars Petersen fra Østjyllands Politi.

Denne forseelse blev af retten vurderet til at være nødværge og straffri, fordi flaskekasteren var skrækslagen og ophidset, oplyser specialanklageren.

Bombarderet med flasker

Derefter låste de fem LTF'ere sig ind i kiosken, mens tre fra Brabrand-gruppen kom hen til døren og råbte ad dem. Herefter løb de tilbage mod bilerne, hvorefter de fem mænd kom ud af kiosken og bombarderede dem med fyldte breezers og ølflasker, som de havde taget fra kioskens køleskab.

Der blev kastet mindst 11 flasker mod mændene, der var på vej væk. De tidligere LTF'ere forklarede i retten, at de kastede flaskerne i nødværge, men det blev afvist af retten, der vurderede de 11 flaskekast til at være at angreb på den rivaliserende bande.

"De kunne jo bare være blevet inde i kiosken," siger specialanklager Lars Petersen fra Østjyllands Politi og tilføjer:

"Der var videooptagelser fra kiosken, fra en Nordea-bankautomat og fra Hasle Guld og Sølv, som tilsammen gav et godt billede af episoden."

Specialanklageren oplyser til Lokalavisen Aarhus, at man på videooptagelserne kunne identicere 1-2 af de personer fra Brabrand-gruppen, som ankom i bilerne og tog kurs mod rivalerne fra Loyal To Familia. De medbragte en kamphund, der bed en af sine egne i skridtet, men ingen synlige våben, og politiet vurderede dengang, at de ikke skulle sigtes i sagen.

Anholdt og varetægtsfængslet

Episoden skete tirsdag 25. juli 2017 og blev anmeldt til politiet klokken 21.19. Politiet rykkede hurtigt ud og fik fat på de fem Loyal To Familia-medlemmer, mens dem fra Brabrand-gruppen var væk.

De fem mænd blev dagen derpå varetægtsfængslet og sad fængslet frem til midt i oktober, hvor sagen blev berammet til at skulle i retten i marts 2018. Retten vurderede, at de ville komme til at sidde fængslet for længe, hvis de forblev varetægtsfængslet frem til marts, så de blev løsladt i okotober 2017.

Da sagen skulle begynde i retten imarts, var dommeren syg på dagen, og så skulle der findes frem til nye datoer, hvor de fem forsvarere alle kunne møde op. Sagen blev derfor udskudt til for nylig, hvor den har kørt i retten i tre dage i slutningen af oktober og begyndelsen af november. En uge senere, fredag 9. november, blev dommene afsagt, og de fem unge mænd fra det vestlige Aarhus skal nu afsone resten af deres straf, som de ikke har afsonet under varetægtsfængslingen.

Dobbelt op på straf

Ingen blev ramt af flaskerne, som blev kastet men alle de fem unge mænd fra LTF blev af retten dømt for forsøg på grov vold, og de blev dømt efter den såkaldte bandeparagraf 81a, der fordoblede deres straf, selvom de i retten nægtede at være bandemedlemmer og nægtede at have haft noget med bandekonflikten at gøre.

Den mindste straf var på seks måneders fængsel og gik til en af de unge mænd, som ikke tidligere var straffet. De andre fik længere fængselsdomme på op til 10 måneder, fordi de er tidligere straffede eller havde en reststraf fra tidligere domme.

To af de fem mænd er udenlandske statsborgere og fik derfor også en betinget udvisningsdom af Danmark. Det betyder, at de risikerer at blive udvist, hvis de bliver dømt for ny kriminalitet i en given periode.

Foreløbig to af de fem mænd har anket deres dom.

Loyal To Familia

De fem dømte mænd bor alle i det vestlige Aarhus og lod sig rekruttere til Loyal To Familia, da den København-baserede bande i maj 2017 forsøgte at etablere sig i Aarhus og kom i konflikt med nogle familier/grupperinger, der gik under navnet 'Brabrand-gruppen' og slog sig sammen mod den fælles fjende udefra.

Det lykkedes ikke LTF at komme ind i Aarhus, og Loyal To Familia blev forbudt i efteråret 2018.

Publiceret 13 November 2018 18:18

SENESTE TV