Modelfoto

Mand fra Aarhus dømt for drabsforsøg: Angreb var egnet til at medføre døden

24-årig mand dømt for at ville dræbe kvinde med påkørsel

Af
Jeppe Rafn

En 43-årig kvinde var på vej på arbejde, da hun onsdag morgen den 10. januar blev påkørt af en bil på Sønderhøj i Viby. Kvinden gik på et fortovsområde, da bilen kørte op over fortovet og ramte hende, så hun fik to brud på lårbenet og andre mindre skader.

Bilen punkterede ved kørslen op over fortovet, så bilisten nåede ikke langt og blev hurtigt anholdt af en politipatrulje, da han efter påkørslen kørte væk fra stedet.

Bilisten var en 23-årig mand, der i forvejen havde et tilhold mod den 43-årige kvinde, fordi han flere gange havde chikaneret hende på forskellige måder.

Påkørslen var kulminationen på chikanerierne, og da han dagen efter blev fremstillet i grundlovsforhør, sagde han, det var meningen at dræbe hende ved påkørslen.

Ville dræbe kvinden

Østjyllands Politis anklager Rosa Papa siger, at den nu 24-årige mand under flere afhøringer har sagt, at han ville dræbe kvinden. Senere har han dog ændret forklaring til, at han kun ville skade hende, og den forklaring gentog han i Retten i Aarhus onsdag 5. september.

Det hjalp ham dog ikke at ændre forklaring, for retten fulgte anklagerens ønske om at dømme ham skyldig i drabsforsøg.

"Retten lagde vægt på hans tidligere forklaringer, hvor han gentagne gange udtrykte ønske om at dræbe hende. Samt beviserne i sagen i form af vidneforklaringer og tekniske forklaringer på, at angrebet var egnet til at medføre døden," fortæller Rosa Pape til Lokalavisen.

Sindssyg i gerningsøjeblikket

Den 24-årige aarhusianer er blevet dømt til anbringelse på en psykiatrisk afdeling uden længstetid. Han nægtede sig skyldig og ankede dommen.

Anklageren oplyser, at både retspsykiateren og retslægerådet har vurderet, at den 24-årige mand er omfattet af Straffelovens paragraf 16, der handler om personer, der på grund af sindssygdom var utilregnelig på gerningstidspunktet.

Anbringelse uden længstetid betyder, at han ikke vil blive løsladt, før det vil være lægeligt forsvarligt, og en domstol siger god for det. Statsadvokaturen fører tilsyn med, at anbringelsen ikke bliver opretholdt længere tid, end det er formålstjenligt. En gang om året vurderer lægerne hans tilstand, og hvis man vurderer, han er egnet til frifindelse, kommer sagen i retten. Senest efter fem år skal sagen igen for en dommer.

Den 24-årige mand er desuden blevet frakendt sit kørekort ubetinget i tre år, ligesom retten dømte ham for at overtræde tilholdet mod kvinden. Tilholdet gælder i fem år, så det gælder stadig og betyder, at han ikke må skrive eller ringe til hende eller på nogen måde i øvrigt kontakte hende.

Kendte ikke hinanden

Anklager Rosa Pape har tidligere forklaret til Lokalavisen, at den nu dømte mand har afgivet en meget lang og kompleks forklaring på, hvorfor han ville dræbe kvinden, han i forvejen havde chikaneret. Anklageren ønsker derfor ikke at komme nærmere ind på årsagen til drabsforsøget, men siger at den 24-årige mand og dengang 43-årige kvinde ikke havde nogen relation til hinanden.

Publiceret 05 September 2018 21:50

SENESTE TV