Pressefoto

Livsfarlig episode på Moesgaard Strand: To små piger drev til søs på oppustelig sofa

Pigernes far forsøgte at hente dem ind, men han kunne ikke svømme

Af
Jeppe Rafn

Onsdag 4. juli udviklede der sig en livsfarlig situation på Moesgaard Strand i Aarhus.

Der var fralandsvind, så vinden tog fat i to piger på seks og otte år, der sad på en oppustelig sofa i vandet. Sofaen med de to piger drev udad, og det gjorde det ikke bedre, at pigernes far prøvede at hente dem. Han kunne nemlig ikke svømme.

Heldigvis blev situationen hurtigt spottet af livreddere, som fik hentet pigerne, der var drevet cirka 40 meter ud fra kysten.

Livsfarligt

Episoden er en af syv episoder, der skete på de danske strande i sidste uge - den første uge med livreddere i år - og som bliver betegnet som en livreddende aktion, hvor personer har været i livsfare.

"Det er jo altid en vurdering, om nogen har været i livsfare, men når oppustelige ting med folk på driver ud i fralandsvind, og når personerne ikke har redningsvest på eller de fornødne svømmefærdigheder, er det en potentiel livsfarlig situation," forklarer Anders Myrhøj, driftschef i TrygFondens Kystlivredning.

"Det gør det endnu værre, at faren prøver at svømme dem op. Han kunne gå kold, så det er en situation med rigtig meget risiko, der kunne udvikle sig fatalt," siger Anders Myrhøj.

Pressefoto

De fleste af sidste uges livsfarlige situationer skete på grund af kraftig fralandsvind, og TrygFonden Kystlivredning råder til, at man ikke tager badedyr og luftmadrasser med i vandet i fralandsvind.

"Man kan lynhurtigt drive for langt ud fra kysten til, at man selv kan komme tilbage. Det kræver en masse kræfter at svømme tilbage til stranden, og man kan let gå i panik, så man mister endnu flere kræfter," siger Anders Myrhøj.

Aktionstal for de østjyske strande fra 29. juni til 8. juli:

  Moesgaard: 1 livreddende aktion, 2 førstehjælpsaktioner, 9 forebyggende aktioner og 186 oplysende indsatser

  Grenaa: 1 livreddende aktion, 24 førstehjælpsaktioner, 12 forebyggende aktioner og 418 oplysende indsatser

  Den Permanente: 0 livreddende aktioner, 36 førstehjælpsaktioner, 50 forebyggende aktioner og 239 oplysende indsatser

  Saksild: 0 livreddende aktioner, 110 førstehjælpsaktioner, 10 forebyggende aktioner og 569 oplysende indsatser

  Aarhus Ø Havnebad: 0 livreddende aktioner, 29 førstehjælpsaktioner, 60 forebyggende aktioner og 727 oplysende indsatser

  Kilde TrygFonden Kystlivredning

Anders Myrhøj, driftschef i TrygFondens Kystlivredning, oplyser til Lokalavisen, at langt de fleste førstehjælpsaktioner er småskader såsom at hjælpe folk, der er blevet brandt af brandmænd eller har skåret sig på sten i sandet.

"Forebyggende aktioner er eksempelvis, at vi tager kontakt til børn, der er på vej ud på en luftmadras i fralandsvind, og fortæller dem, der er en dårlig idé. Eller vi tager ud til nogen, der svømmer langt ud, som kan udvikle sig uheldigt."

"Oplysende indsatser er, når vi snakker med folk om badesikkerhed. Det handler om gøre danskerne klogere på badeforhold, så vi knækker antallet af afarlige hændelser via oplysning."

Pressefoto

TrygFondens 5 baderåd:

  1. Lær at svømme

  Når du kan svømme, kan du redde dig selv og andre fra at drukne. Vælger du at gå i vandet, selvom du ikke kan svømme, bør du finde et sted, hvor du kan bunde, og hvor vandforholdene er rolige.

  2. Gå aldrig alene i vandet

  Når I er flere, kan I holde øje med hinanden og reagere hurtigt, hvis noget går galt. Det giver større sikkerhed for alle. Undgå farlige lege i vandet og råb aldrig om hjælp for sjov.

  3. Læs vinden og vandet

  Brug dine øjne og din sunde fornuft, før du bader. Tjek vandets dybde og strømforhold og hold øje med vindens retning. Ved fralandsvind driver badedyr, gummibåde og luftmadrasser hurtigt til havs. Der er også øget risiko for brandmænd. Ved pålandsvind er der øget risiko for revlehuller med kraftig udstrømning.

  4. Lær stranden at kende

  En ny strand kan være fuld af overraskelser, der ikke kan ses med det blotte øje. Spørg de lokale eller en livredder om strandens særlige forhold, før du går i vandet. Passerer der en hurtigfærge, der kan give store bølger? Er stranden kendt for at være meget stejl, så der hurtigt bliver dybt? Er der moler eller høfder, som påvirker strømmen? I udlandet skal du også være opmærksom på undersøiske rev eller farlige dyr. Læs også altid strandens oplysningsskilte.

  5. Slip ikke børnene af syne

  Hold dig tæt ved badende børn, så I kan se og høre hinanden, og du kan nå at gribe ind, hvis det bliver nødvendigt. Selv større børn, der svømmer godt i en svømmehal, kommer nemt i vanskeligheder i mødet med havets strøm og bølger. Hold godt øje med børn og sørg for ikke at blive distraheret.

Publiceret 10 July 2018 13:45

SENESTE TV