Modelfoto

Skiltning kan reducere risiko for indbrud

6607 husstande i Aarhus Kommune har deltaget i projekt med lovende resultater

Det kan formentlig godt betale sig at skilte med, at man har mærket sine værdigenstande med en usynlig sporbar væske.

Et forskningsprojekt i samarbejde mellem Aarhus Kommune og Østjyllands Politi viser, at husstande med skiltning havde 25 procent mindre risiko for indbrud end husstande uden skiltning.

"Alle, der har prøvet det, ved, at det er ubehageligt og krænkende at komme hjem til et hus, hvor der har været ubudne gæster. Derfor er det selvfølgelig utroligt positivt, at vi nu har endnu et værktøj til at forebygge indbrud, uanset hvad faldet i indbrud hos forsøgsgruppen skyldes. Udover den forebyggende effekt hjælper usynlig mærkning jo også til at identificere den rette ejermand, så borgeren hurtigt kan få sine ting tilbage," siger Helle Kyndesen, politidirektør i Østjyllands Politi, i en pressemeddelelse fra Østjyllands Politi.

Over 6600 husstande i Aarhus Kommune har deltaget i forsøget for at være med til at undersøge, om skiltning af usynlig mærkning af værdigenstande reducerer risikoen for at blive udsat for indbrud. Halvdelen af deltagerne blev bedt om at mærke værdifulde genstande med sporbar væske og samtidig sætte klistermærker på døre, vinduer og postkasse, der fortæller om usynlig mærkning i huset.

Aarhus Kommunes borgmester Jacob Bundsgaard er begejstret for projektet:

"Aarhus Kommune skal være en tryg kommune at bo i. Derfor er forebyggelse af indbrud et højt prioriteret område, som vi løbende arbejder med sammen med Østjyllands Politi," siger borgmesteren.

Antallet af indbrud på landsplan og i Aarhus Kommune har generelt været faldende de senere år. I Aarhus Kommune faldt antallet af indbrud med 23,4 procent fra 2013 til 2016.

I rapporten fra Justitsministeriets Forskningskontor understreges det, at det er effekten af at skilte, der har været i fokus i forsøget, og at den kriminalpræventive effekt muligvis er kortvarig og kan skyldes en øget opmærksomhed på risikoen for indbrud. Det skal undersøges nærmere om, det er skiltningen i sig selv eller den øgede opmærksomhed på indbrud, der er med til at reducere risikoen for indbrud.

Usynlig mærkning af værdier

jr

6.607 husstande i Aarhus Kommune, der alle havde haft indbrud inden for de seneste tre et halvt år, har deltaget.

Heraf blev 3.382 tilfældigt udvalgt som forsøgshusstande, mens de resterende 3.225 huse blev udvalgt som kontrolhusstande.

Forsøget løb hen over 16 måneder i 2016-2017.

Forsøget er blevet til i samarbejde mellem Aarhus Kommune, Østjyllands Politi og Trygfonden. Det er Justitsministeriets Forskningskontor, der har lavet evalueringen.

Projektet er sponsoreret af Trygfonden med 1 million kroner.

Publiceret 23 May 2018 07:58

SENESTE TV